ekspert-pro-ukus-karakurta-persh-za-vse-hynut-liudy-yaki-ne-zvertaiutsia-za-medychnoiu-dopomohoiu

Експерт про укус каракурта: перш за все гинуть люди, які не звертаються за медичною допомогою

 • 12050 переглядiв

Укус каракурта може бути смертельним для людей з алергією та хронічними захворюваннями. Експерт радить негайно звертатися за медичною допомогою та пояснює проблеми з наявністю протиотрути в Україні.

Загрозливі для життя ускладнення після укусу павука каракурта можуть бути в людей, які мають схильність до алергічних реакцій, страждають якимись хронічними захворюваннями, чи бронхіальну астму. Через укус перш за все гинуть ті люди, які не звертаються за медичною допомогою.

Про це повідомив  завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій "Охматдиту" Олександр Урін в ефірі одного  українських телеканалів, передає кореспондент УНН.

"При укусі каракурта біль з'являється через 15 хвилин десь й він буде дуже виражений, тому що отрута яка є саме в цих павуках вражає центральну та периферичну нервову систему. Ускладнення пов'язані з нею будуть розповсюджуватися через всю систему. Якщо людина страждає якимись хронічними захворюваннями чи має схильність до алергічних реакцій, чи бронхіальну астму, то в неї можуть бути загрозливі для життя ускладнення. Тому першочергово потрібно звертатися за медичною допомогою", - розповів Урін.

Також він розповів, що потрібно робити при укусі павуком.

"Перш за все потрібно знерухомити цю кінцівку, якщо це можливо. З приводу пиття розчину марганцівки, воно не діюче. Немає жодного сенсу і можу бути загрозливим для пацієнта. Потрібно дати пити багато води, рідин, яка є під рукою. Якщо ви знаєте, що у вас є алергія, то прийняти протиалергічні ліки й звернутися за медичною допомогою", - сказав Урін.

Він зазначив, що каракурти є найотруйнішими павуками в Україні.

"Якщо ми кажемо про каракуртів, які є найотруйнішими в нашій країні, то перш за все гинуть ті люди, які не звертаються за медичною допомогою", - заявив Урін.

Окрім того, він пояснив чому в Україні є проблеми з протикаракуртною сироваткою.

Враховуючи взагалі зміни, які є в нашій медичній системі, лікарні можуть не брати на себе навіть багато сироваток, тому що це дуже рідкісні укуси, випадки в нашій країні й тому зберігати цю протиотруту, яка може не знадобитися в цьому році, а вона дороговартісна і її потрібно викидати при закінченні терміну використання, не вигідно для медичних установ. У нас взагалі не розвинута система токсикологічної допомоги в країні. Більшість цих протиотрут закупалися у нашого ворога й зараз це не відбувається через війну

- розповів Урін.

Також за його словами, потрібно розуміти, що всі протиотрути – це достатньо серйозні ліки, які самі по собі можуть викликати анафілактичні реакції й можуть бути причиною смерті.

"Також у нас немає протиотрут від зміїних укусів  та багато інших", - додав Урін.

На запитання, якщо немає сироватки, то чи означає, що людина яку вкусив павук приречена, Урін відповів: "Ні. Я з цим не згодний. Люди повинні розуміти, якщо ви схильні до анафілактичних реакцій, у вас важка алергія, то коли ви перебуваєте на природі, ви повинні з собою мати засоби допомоги собі – це адреналін, який використовується при цих важких ситуаціях і люди заздалегідь повинні про це подумати".

Урін пояснив, що якщо людина звернулася по медичну допомогу, то шанс смерті вкрай малі.

"Ті відсотки, які скрізь транслюються від 4 до 6% летальних випадків при укусі каракурта, це пов'язано в більшій масі через не звертання по медичну допомогу", - сказав Урін.

Доповнення

Місцеві ЗМІ повідомляли, що у  Болграді на Одещині зафіксували перший випадок укусу отруйним каракуртом.

Запорізька міська рада повідомляла, що до приїзду швидкої постраждалому необхідно надати долікарську допомогу:

  • Переконайтеся, що небезпека минула. За можливості запам’ятайте або сфотографуйте павука;
  • Якщо павук вкусив у кінцівку, знерухомте її;
  •  Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;
  • На місце укусу накладіть чисту суху пов’язку;
  •   Давайте постраждалому воду або чай невеликими порціями.· Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії. 
  • Спеціалісти департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради попереджають: неприпустимо накладати джгут, розрізати ранку і відсмоктувати отруту.

Популярні

Новини по темі

П'ятий індієць загинув, воюючи за росію в Україні - AFP

 • 22051 переглядiв

У Німеччині блискавка вдарила в дерево: загинула дитина

 • 12298 переглядiв

Ракета X-101 рф знову впала в калмикії: що відомо

 • 12434 переглядiв