do-vr-vnesly-shche-dva-zakonoproiekty-pro-ekonomichne-broniuvannia-proponuiut-broniuvaty-pratsivnykiv-za-20-400-hryven

До ВР внесли ще два законопроєкти про "економічне бронювання": пропонують бронювати працівників за 20 400 гривень

 • 20117 переглядiв

До Верховної Ради Україні внесли ще два законопроєкти про "економічне бронювання" , згідно з якими можна буде забронювати працівників за 20 400 грн. Документи дають можливість забронювати до 50% призовників, військовозобов'язаних та резервістів на підприємстві. Законопроєкти зареєстровано на сайті Верховної Ради, передає УНН.

Йдеться про законопроєкт №11332-2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов'язаних", та № 11388 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей бронювання військовозобов'язаних".

Згідно із документом №11332-2, суб’єкти господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників  сплачують до державного бюджету збір у сумі, що дорівнює розміру тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. ( 20 400 грн)

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях, які:

  • сплачують Єдиний соціальний внесок більше ніж еквівалент п’ять мінімальних заробітних плат (понад 40 тисяч гривень);
  •  мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (в тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).

В пояснювальнійц записці до документа йдеться, що враховуючи сучасні виклики національної безпеки та оборони, існує необхідність забезпечення більш ефективного функціонування підприємств, установ та організацій, що мають, в тому числі, критичне значення для економіки та життєдіяльності населення в цілому.

Згідно із документом № 11388, утворюється Міжвідомча комісію з питань встановлення статусу критично важливих для економіки України підприємств, установ та організацій.  Її головою є міністр економіки України.

Міжвідомча комісія зобов’язує підприємства установи та організації, які подають запит на встановлення статусу критично важливого для економіки мати у штаті не менше 10% учасників бойових дій та не менше 10% працівників віком до 25 років та не менше 10% осіб жіночої статі.

Доповнення

У червні у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону №11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки", у який заклали концепцію "економічного бронювання". 

Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 "щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних".

Тоді голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомлвяв, що в законопроєкті у який заклали концепцію "економічного бронювання", передбачена можливість бізнесу бронювати 50% від військовозобов’язаних співробітників, але скоріш за все ця цифра буде змінюватися в сторону зменшення.

Популярні

Новини по темі