dlia-stvorennia-nalezhnykh-umov-u-mistsiakh-pozbavlennia-voli-neobkhidno-vnesty-zakonodavchi-zminy-zastupnytsia-ministra-yustytsii

Для створення належних умов у місцях позбавлення волі необхідно внести законодавчі зміни - заступниця міністра юстиції

 • 65556 переглядiв

Необхідні законодавчі зміни для створення належних умов у в'язницях та забезпечення дотримання Європейської конвенції з прав людини.

Для того, щоб засуджені не знаходились у неналежних умовах, потрібно вносити зміни на законодавчому рівні, сказала заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька під час круглого столу "Обговорення актуальних законодавчих ініціатив", пише УНН.

Зокрема обговорювалися два законопроєкти: перший – про зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, які передбачають заходи для відновлення прав осіб, засуджених або утримуваних під вартою за неналежних умов (№ 5653 від 11.06.2021), а другий – про зміни до різних законодавчих актів з аналогічною метою (№ 5652 від 11.06.2021).

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька каже, що ухвалення цих законопроєктів дозволить привести українське законодавство у відповідність з Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, що є вимогою Європейського суду з прав людини. Законопроєкти передбачають комплексні заходи для відновлення прав засуджених у разі неналежних умов утримання.

"Законопроєкти націлені на створення превентивних та компенсаторних механізмів юридичного захисту у місцях несвободи. Так, відповідно до законопроєктів, для відшкодування за неналежні умови тримання засудженого передбачається: скорочення строку, з якого може бути застосовано умовно-дострокове звільнення; заміна призначеного судом покарання більш м’яким або зняття судимості в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом України; звільнення від відшкодування вартості витрат на тримання за весь строк встановленого факту тримання у неналежних умовах", - зазначила заступниця міністра.

Планується вжити заходів для уникнення тримання засуджених у неналежних умовах, включаючи їх переведення до приміщень з кращими умовами чи до інших установ. До заходів також належить усунення факторів, що погіршують умови утримання, таких як перенаселеність, потреба в ремонті, дезінфекція та інше. Окрім того, заплановані зміни передбачають створення правових підстав для утворення комісії, що розглядатиме скарги на умови тримання в установах попереднього ув’язнення та місцях виконання покарань.

"Таким чином, впровадження відповідних змін у законодавство забезпечить ефективне використання державних коштів, сформує ефективне реагування на національному рівні на заяви, скарги засуджених та осіб, взятих під варту, щодо неналежних умов тримання та створить справедливі компенсаторні механізми, враховуючи що в Україні частково залишаються неналежні умови тримання", - додала Олена Висоцька.

Нагадаємо

За словами Генерального прокурора Андрія Костіна, більшість ув'язнених в Україні мають доступ до бомбосховищ, оскільки країна працює над адаптацією своєї пенітенціарної системи до умов воєнного часу.

Популярні

Новини по темі

ЄС екстрено відправив Україні 167 електрогенераторів

 • 21113 переглядiв