deiaki-inozemni-postachalnyky-vdavalysia-do-shantazhu-ryteileriv-shchob-povernuty-koshty

Деякі іноземні постачальники вдавалися до шантажу ритейлерів, щоб повернути кошти

 • 225250 переглядiв

Деякі іноземні постачальники електроніки та побутової техніки після повномасштабного російського вторгнення в Україну поставили жорсткі умови, такі як повна передоплата, і вимагали виплати старих боргів від українських ритейлерів. Деякі навіть вдалися до шантажу та судових позовів про банкрутство.

Частина іноземних постачальників техніки та електроніки поставили дуже жорсткі умови співпраці з українськими ритейлерами після початку повномасштабної війни, деякі з них навіть вдавалися до шантажу, пише УНН.

За інформацією "Асоціації українських ритейлерів", західні вендори дуже по-різному реагували на початок широкомасштабного вторгнення, деякі з них навіть вийшли з українського ринку, не бачачи можливості продовження бізнесу. Ще частина з них обмежила будь-які операції в Україні, очікуючи стабілізації ситуації.

СЕО мережі електроніки та побутової техніки Eldorado Віра Вітинська в інтерв’ю УНН розповіла, що частина їхніх партнерів-постачальників зателефонувала відразу 24 лютого 2022 року і вимагала заплатити за техніку, яка була поставлена раніше на умовах відкладеного платежу.

А після того, вендори почали відновлювати роботу в Україні, майже всі з них вимагали повну передоплату за поставки нового товару і ще мінімум 20% оплати за старим боргом (тобто за той товар, який був поставлений ще до 24 лютого на умовах відкладеного платежу).

Один з постійних партнерів, з яким працюємо понад десять років та товари якого були в нас на реалізації, відмовився від зворотного отримання не проданого товару та вирішив пошантажувати нас заявою про банкрутство. Це такі собі позови для юридичного шантажу

 - розповіла СЕО Eldorado.

Також, за її словами, позовами про банкрутство мережу шантажував ще один постачальник, який зараз продовжує працювати в росії і сплачує там податки.

В Eldorado не вказали назви компаній-постачальників, однак ймовірно мова йдеться про компанії Samsung і DeLonghi.

CEO мережі електроніки та електротехніки "Фокстрот" Олексій Зозуля в інтерв’ю УНН також розповів, що на початку широкомасштабного вторгнення постачальники "завмерли" і поставили всі операції на паузу.

Ритейлеру через складну ситуацію на ринку довелося реструктуризувати борги перед іноземними постачальниками за товар, який був поставлений до лютого 2022 року на умовах післяплати.

Загалом, дії іноземних постачальників електроніки та побутової техніки на початку повномасштабного вторгнення негативно вплинули на роботу магазинів в Україні. Зокрема, "пауза" у роботі вендорів призвела до дефіциту певних товарів.

Це ускладнило і без того не найкращий фінансовий стан компаній і вони були змушені адаптувати свої бізнес-моделі до нових умов.

Деяким українським компаніям довелося вдаватись до вимушених рішень для того, щоб зберегти свій бізнес. Наприклад, мережа техніки і електроніки Eldorado ініціювала процедуру досудової санації для того, щоб розрахуватися з боргами перед постачальниками, що виникли внаслідок бойових дій в Україні.

Так, у кінці квітня Господарський суд Києва затвердив план досудової санації, згідно з яким Eldorado гарантовано погашає 30% від суми заборгованості протягом п’яти років, 30% - підлягають списанню і ще 40% кредитори отримають після відшкодування збитків, завданих росією.

Повномасштабна війна змінила ринок ритейлу: які вимоги перед компаніями ставили вендори04.07.24, 15:18

Додамо

Український підприємець, засновник міжнародної бізнес-спільноти Board Андрій Длігач зазначав, що через початок широкомасштабного вторгнення перед представниками українського бізнесу постало багато викликів. В першу чергу – можливість забезпечити власних працівників і виробничі потужності безпечними умовами праці, а тому бізнес почав релокуватися.

Друга проблема – руйнація логістичних шляхів, у результаті чого виникли дефіцити і по компонентах, і по сировині у більшості сфер. Третя проблема, з якою зіштовхнувся бізнес, – фінансові ресурси, все моментально здорожчало, погіршилася ситуація з кредитуванням, здорожчали борги тощо.

Окрім того, вплинув на роботу бізнесу і від’їзд кадрів за кордон. Деякі працівники все ж лишилися працювати віддалено, але частина звільнилася.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    За перше півріччя ВВП України зросло 4,1% – Мінекономіки

     • 19214 переглядiв