defitsytu-elektryky-nemaie-cherez-obstrily-ye-znachni-poshkodzhennia-v-merezhakh-na-kharkivshchyni-ta-sumshchyni-enerhetyky

Дефіциту електрики немає, через обстріли є значні пошкодження в мережах на Харківщині та Сумщині - енергетики

 • 42796 переглядiв

Україна не відчуває дефіциту електроенергії, оскільки внутрішня генерація задовольняє потреби споживачів і дефіциту не очікується, заявляють у Міністерстві енергетики та НЕК "Укренерго". Однак обстріли завдали значних пошкоджень електромережам у Харківській та Сумській областях.

В Україні дефіциту електроенергії немає. Споживання знижується через потепління. Через ворожі обстріли є значні пошкодження в мережах у Харківській та Сумській областях. Про це повідомили у п'ятницю у Міненерго та НЕК "Укренерго", пише УНН.

Генерація і споживання

"Дефіциту електроенергії не фіксується. Внутрішньої генерації достатньо для покриття потреб споживачів", - повідомили у Міненерго.

В Укренерго вказали, що виникнення дефіциту в енергосистемі і не прогнозується. І що споживання продовжує поступово знижуватись через потепління. Проте загальний рівень споживання залишається високим. 

За даними міністерства, в аварійний ремонт виведено два корпуси ТЕС. Водночас у резерві є блок теплової генерації, який буде підключено до роботи в разі потреби.

"Ситуація контрольована. Графіки відключень не застосовуються", - зазначили у міністерстві.

Українців при цьому закликають економити електрику.

Наслідки обстрілів та знеструмлення

Внаслідок артобстрілів вимикались повітряні лінії 110 кВ на Харківщині. У результаті відключились лінії і підстанції "Харківобленерго" та "Укрзалізниці", знеструмлені побутові споживачі та місцева промисловість, вказали у Міненерго. "У Харківській області через пошкодження обладнання обленерго під час обстрілів вчора ввечері та вночі знеструмлено один з об’єктів "Укренерго" та кілька об’єктів обленерго", - зазначили в Укренерго.

Також у результаті бойових дій в області є пошкодження з загорянням енергетичного обладнання в одному з районів, у результаті чого залишились без світла побутові споживачі в трьох населених пунктах, повідомили у Міненерго. В області без енергопостачання понад 16 500 споживачів, вказали в Укренерго.

У Сумській області, як зазначили у міністерстві, через обстріли вимикались лінії та підстанції напругою 110 кВ, обстріляна дільниця АТ "Сумиобленерго" - постраждалих немає. Також знеструмлювались побутові споживачі та місцева промисловість, усіх заживлено, повідомили у Міненерго. За даними Укренерго, в області знеструмлювались понад 40 тисяч споживачів, є пошкодження обладнання обленерго, на ранок всі споживачі заживлені по резервних схемах живлення.

Як повідомили в Укренерго, загалом через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишається 358 населених пунктів. Через негоду на ранок знеструмлено 1 населений пункт в Чернігівській області. З технічних причин є відключення в Київській, Полтавській, Сумській.

Ситуація на ЗАЕС

"Рівень води у ставку-охолоджувачі становить 15,62 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції", - вказали у Міненерго.

Імпорт/експорт

На поточну добу прогнозується імпорт електроенергії – 4772 МВт-год. Експорту не передбачається, вказали у Міненерго.

За даними Укренерго, імпорт електроенергії здійснюється впродовж всієї доби, за виключенням нічних годин, зі Словаччини, Польщі, Румунії та Молдови.

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    США таємно попереджали Іран про напад терористів ІДІЛ

     • 25956 переглядiв