borrel-zmitsnennia-ukrainskoi-oboronno-promyslovoi-bazy-stane-chastynoiu-bezpekovykh-zoboviazan-yes-dlia-ukrainy

Боррель: зміцнення української оборонно-промислової бази стане частиною безпекових зобов'язань ЄС для України

 • 27075 переглядiв

Зміцнення української оборонно-промислової бази та допомога їй у тісній співпраці з європейською промисловістю стануть частиною майбутніх безпекових зобов'язань ЄС для України. Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у новому блозі, опублікованому 11 березня, пише УНН.

Деталі

Голова дипломатії ЄС наголосив, що блоку потрібно зміцнювати співпрацю з партнерами, "зокрема з Україною та її сильною та інноваційною оборонно-промисловою базою".

Зміцнення української оборонно-промислової бази та допомога їй у тісній співпраці з європейською промисловістю буде частиною майбутніх безпекових зобов'язань ЄС для України. Щоб стимулювати цю співпрацю, ми цього року проведемо Форум оборонної промисловості ЄС-Україна та відкриємо Офіс оборонних інновацій ЄС у Києві

- зазначив Боррель.

"Якщо країни-члени погодяться (це має бути одностайне рішення за пропозицією Верховного представника), ми можемо використати надприбутки від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України та/або допомоги у зміцненні її оборонної промисловості", - вказав головний дипломат ЄС.

Він зауважив, що наразі розглядалася можливість використання цих прибутків для підтримки відновлення України. "Однак наразі головне в Україні – не стільки реконструкція, скільки уникнення подальшої руйнації. Якщо країни-члени погодяться, було б доцільно використати ці ресурси для забезпечення додаткової військової підтримки України через Європейський фонд миру. У довгостроковій перспективі ми також могли б використати ці кошти для підтримки української оборонно-промислової бази", - наголосив Боррель.

З його слів, також ЄС має перейти від надзвичайного режиму до довгострокового бачення, щоб отримати можливість поповнити запаси та розвинути обороноздатність, "яка нам знадобиться в майбутньому в більш спірному геополітичному середовищі, водночас продовжуючи надавати адекватну військову підтримку Україні".

"Щоб зміцнити нашу оборону в напруженому геополітичному контексті, нам терміново потрібно подолати фрагментацію нашої оборонної промисловості за допомогою більшої кількості спільних закупівель і більшої кількості спільних проектів", - зазначив Боррель у X.

"У нинішньому геополітичному контексті у нас немає іншого вибору: ми повинні бути "готовими до оборони". Я впевнений, що наші держави-члени продемонструють політичну волю та нададуть необхідні ресурси, щоб зробити сміливий стрибок вперед, необхідний для того, щоб взяти під контроль нашу власну долю", - підсумував він.

У ЄС представили першу оборонно-промислову стратегію та нову програму оборонної промисловості: що передбачено для України05.03.24, 13:58

Популярні

Новини по темі

Повітряні сили попередили про ракету у напрямку Полтавщини

 • 101686 переглядiв

Партизани виявили переміщення РЛС "Імбир" в окупованому Криму

 • 33549 переглядiв

Намагався загасити сухостій : на Житомирщині загинув чоловік

 • 31628 переглядiв