boikivsku-pysanku-vnesly-do-kulturnoi-spadshchyny-ukrainy

Бойківську писанку внесли до культурної спадщини України

 • 13233 переглядiв

Традицію створення бойківської писанки булавкою додано до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Ця техніка поширена в місцях проживання бойків та має глибоке символічне значення.

Традицію створення бойківської писанки додано до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики у понеділок, пише УНН.

Деталі

"Міністерство культури та інформаційної політики України додало традицію створення бойківської писанки булавкою до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України", - ідеться у повідомленні.

Традиція існує в місцях компактного проживання бойків, зокрема в містах Турка та Самбір, а також в окремих селах Самбірського району Львівської області та деяких селах Закарпатської області. За кордоном – це: Ізраїль, Канада, Австралія, Великобританія, Бельгія та Польща, зазначили у міністерстві.

Традиційно писанку писали жінки та дівчата напередодні Великодня. Майстрині, створюючи писанки булавкою (голкою, загостреною дерев’яною паличкою, пізніше загостреним сірником), передають з покоління в покоління знання про світобудову, а також закріплюють сімейні традиції. 

Багато знаків на бойківських писанках, як повідомляється, відповідають уявленням про природу, всесвіт, сонце, місяць та зорі, як уявлення про світобудову, спіралі або "кривульки" як символ взаємозв’язку та повторюваності життя, взаємозв’язку між різними поколіннями, змінюваності річного циклу. 

"Колір також має значення: червоний – радість життя, жовтий та оранжевий – символ природних світил, зелений – пробудження природи, коричневий – коріння роду, матінка-земля, білий – чистота помислів та діянь, темний та чорний – пошана душам", - розповіли у Мінкульті.

Україна стала членом Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 11.06.24, 14:55

Популярні

Новини по темі

Бойківську писанку внесли до культурної спадщини України

 • 13233 переглядiв

Ольга Харлан вийшла у чвертьфінал Олімпіади-2024

 • 12787 переглядiв