ukenru
bayden-planuye-peregovori-iz-si-tszinpinom-nayblizhchim-chasom-i-stavit-pid-sumniv-poyizdku-pelosi-na-tayvan

Байден планує переговори із Сі Цзіньпіном найближчим часом і ставить під сумнів поїздку Пелосі на Тайвань

 • 147237 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Президент США Джо Байден планує поговорити зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном до кінця місяця в момент наростання напруженості між країнами через Тайвань та торгівлю. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Цитата

"Думаю, я поговорю з президентом Сі протягом наступних 10 днів", - сказав Байден журналістам, повернувшись із поїздки до Массачусетсу.

Деталі

Дзвінок, що давно обговорюється між двома лідерами, стане першим за чотири місяці, прозвучить у вирішальний момент, враховуючи напруженість щодо статусу Тайваню, а також у зв'язку з тим, що адміністрація Байдена зважує зниження імпортних мит на товари з Китаю, щоб допомогти знизити інфляційний тиск на американську економіку.

Сполучені Штати називають Китай своїм головним стратегічним суперником і заявляють, що взаємодія на високому рівні важлива для підтримки стабільності складних відносин та запобігання їх ненавмисному переростанню в конфлікт.

Минулого місяця НАТО прийняло стратегічний документ, в якому Китай називається "загрозою безпеці".

Виступаючи перед журналістами в середу, Байден поставив під сумнів поїздку речника Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань наступного місяця.

"Я думаю... це погана ідея прямо зараз", - сказав Байден.

Конекст

Пекін заявив, що відповість "рішучими заходами", якщо Пелосі відвідає острів, на який претендують китайці, і що такий візит "серйозно підірве суверенітет та територіальну цілісність Китаю".

Китай вважає острів своєю територією, і це питання є постійним подразником у відносинах між Пекіном та Вашингтоном.

Адміністрація Байдена неодноразово заявляла про свою "тверду" відданість безпеці острова.

Українські Національні Новини

Новини Світу