axios-blinken-poperedyv-partneriv-po-g7-pro-mozhlyvu-ataku-iranu-na-izrail-u-ponedilok

Axios: Блінкен попередив партнерів по G7 про можливу атаку Ірану на Ізраїль у понеділок

 • 11979 переглядiв

Держсекретар США Блінкен повідомив міністрів G7 про можливу атаку Ірану на Ізраїль у найближчі 24-48 годин. США очікують участі 'Хезболли' та інших союзників Ірану в регіоні.

У неділю, 4 серпня, державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністрами закордонних справ країн G7 та попередив, що іранська атака на Ізраїль може розпочатися протягом двох днів. Про це з посиланням на три неназвані джерела пише Axios, передає УНН.

Деталі

Як зазначає видання, США не мають інформації про точний час удару, який Тегеран розглядає як відплату за вбивство глави політичного крила руху ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Попри це, на зустрічі з іншими міністрами Блінкен заявив, що іранський удар по Ізраїлю може розпочатися не раніше, ніж через 24-48 годин. Це означає понеділок або вівторок.

Ймовірне розширення регіональної війни: в Ізраїлі зростає напруга через загрозу ударів з боку Ірану та "Хезболли"05.08.24, 12:21

Блінкен визнав, що наразі незрозуміло, який чином Іран атакуватиме Ізраїль.

Однак Сполучені Штати переконані, що ліванський рух "Хезболла", який входить до числа близьких союзників Ірану, також візьме участь в атаці. За попередньою інформацією, не виключається участь інших союзників Ірану в регіоні.

Один з варіантів – масована атака з повітря з використанням ракет і безпілотників.

Блінкен закликав інших міністрів закордонних справ чинити тиск на Іран, "Хезболлу" та Ізраїль, щоб домогтися "максимальної стриманості". В офіційній заяві міністри G7 закликали припинити "руйнівний цикл насильства у відповідь".

Видання також наголошує, що у неділю ввечері Білий дім повідомив, що президент Джо Байден скликає свою команду з національної безпеки в Ситуаційній кімнаті розвідки Білого дому сьогодні, щоб обговорити розвиток подій на Близькому Сході.

Він також планує провести телефонну розмову з королем Йорданії Абдаллою II.

Доповнення

Тим часом Іран заявляє, що не хоче ескалації напруженості в регіоні, але повинен покарати Ізраїль.

США та Ізраїль очікують атаку Ірану на ізраїльську територію 5 серпня - ЗМІ 04.08.24, 11:43

Іран прагне до встановлення стабільності в регіоні, але це можливо лише шляхом покарання агресора і створення стримуючого ефекту проти авантюризму сіоністського режиму (Ізраїлю)

- заявив речник іранської дипломатії Насер Канані

Він також закликав Вашингтон припинити підтримку Ізраїлю і заявив, що міжнародне співтовариство не виконало свій обов'язок щодо забезпечення регіональної стабільності і повинно підтримати "покарання агресора".

Глава іранської революційної гвардії Хосейн Салямі  також повторив журналістам погрозу цих елітних військових підрозділів, що Ізраїль "буде покараний в потрібний час".

Нагадаємо

Ізраїльська делегація на чолі з головою розвідки країни Давидом Барнеа відвідала Єгипет, намагаючись досягти прогресу в довготривалих переговорах щодо можливого перемир’я в Газі.

Популярні

Новини по темі

У Маріуполі горіла військова база окупантів - міськрада

 • 29039 переглядiв

У Києві ускладнено рух на Лобановського: що відомо

 • 20494 переглядiв

У Київській області на боєприпасі підірвався трактор

 • 28248 переглядiв