ukenru
ataka-na-ukrayinsku-aes-suyitsidalna-gensek-oon-zaklikav-do-dostupu-na-stantsiyu

Атака на Запорізьку АЕС "суїцидальна": Генсек ООН закликав до доступу на станцію

 • 128655 переглядiв

КИЇВ. 8 серпня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької атомної електростанції після ворожого обстрілу найбільшої в Європі атомної станції минулих вихідних, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Цитата

"Будь-яка атака на атомну станцію - це суїцидальна річ", - заявив Гутерріш на пресконференції в Японії в понеділок, через два дні після участі в меморіальній церемонії в Хіросімі, присвяченій 77-м роковинам першого у світі атомного бомбардування.

Гутерреш сказав, що Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) потрібен доступ до станції. "Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ у всіх його зусиллях щодо створення умов для стабілізації станції", — сказав Гутерреш.

Доповнення

5 серпня загарбники із використанням ракетної та артилерійської зброї здійснили обстріл території об’єкта атомної енергетики, розташованого в тимчасово окупованому Енергодарі. Пошкоджень зазнали азотно-киснева станція та об’єднаний допоміжний корпус Запорізької АЕС.

Вашингтонський аналітичний центр Інститут вивчення війни (ISW) 3 серпня оцінив, що російські війська, ймовірно, використовували електростанцію, щоб "зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні з метою знизити волю Заходу до забезпечити військову підтримку українського контрнаступу". В ISW також заявили, що росія "ефективно використовує станцію як ядерний щит для запобігання українським ударам по російських силах і техніці".

Українські Національні Новини

Політика