12-lypnia-vsesvitnii-den-bortprovidnyka-den-shashlyku

12 липня: Всесвітній день бортпровідника, День шашлику

 • 102507 переглядiв

Першими бортпровідниками були чоловіки. Ідея долучити до цієї роботи жінок виникла у США в 1930 році суто з прагматичної точки зору – жінки легше за чоловіків.

Сьогодні, 12 липня, у багатьох країнах світу своє професійне свято відзначають бортпровідники та бортпровідниці цивільної авіації, пише УНН.

Першими бортпровідниками були чоловіки. Стюарди почали забезпечувати комфорт і сервіс пасажирів дирижаблів і літаків у Німеччині з 1928 року. До цього пасажирами опікувався другий пілот. Як правило, стюардами брали офіціантів з дорогих ресторанів.

Ідея долучити до цієї роботи жінок виникла у США в 1930 році суто з прагматичної точки зору – жінки легше за чоловіків.

Першою стюардесою вважається колишня медсестра Еллен Черч, яка відправилася у свій перший рейс 15 травня 1930 року за маршрутом Сан-Франциско - Шайєнн.

Саме Еллен Черч доручили набрати першу групу з підготовки стюардес, до якої увійшли сім медичних сестер віком до 25 років і вагою не більше 52 кілограми.

Традиційно, у другу п’ятницю липня, вже багато років відзначається Всесвітній день шашлику - свято, яке віддає данину давній страві без якої важко уявити собі любий пікнік.

Українці теж полюбляють шашлик - у 2013 році у Києві приготували шашлик довжиною 160 метрів, використавши для цього 200 кілограмів м’яса. А вже наступного року у Тернополі посмажили шашлик довжиною 200 метрів.

Також сьогодні відзначається День різнокольорових очей. Така патологія називається гетерохромією і спостерігається у 1% населення нашої планети. Жінок з різнокольоровими очима більше від чоловіків.

Гетерохромія не є шкідливою для здоров’я людини. Але якщо людина народилася з очами однакового кольору, а в якісь момент пігментація почала змінюватися, то це може бути ознакою якогось захворювання.

Екологічні активісти 12 липня можуть долучитися до Дня паперового пакета.

Подія була започаткована з метою привернення уваги людства до проблеми забруднення навколишнього середовища, підвищення обізнаності щодо переваг використання саме паперових пакетів, залучення до свідомого споживання та екологічного способу життя.

За старим церковним календарем сьогодні День пам’яті святих апостолів Петра та Пала

Петро був одним з найвідданіших учнів Ісуса. Але як і передбачив Ісус під час таємної вечері після арешту Петро тричі відрікся від свого вчителя. Однак, щиро розкаявся у своєму негідному вчинку.

Павло став апостолом вже після смерті Ісуса. До хрещення його звали Савлом, він був римським воїном та приймав участь у гоніннях християн.

За новоюліанським церковним календарем сьогодні День пам'яті святих мучеників Прокла та Іларія.

Обидва жили за часів імператора Траяна, і були закатовані до смерті під час посилення гонінь на християн.

Іменини 12 липня святкують Ігор, Арсен, Григорій, Вероніка, Марія.

Популярні

Новини по темі

12 липня: Всесвітній день бортпровідника, День шашлику

 • 102507 переглядiв

Ворожі ударні БпЛА продовжують рух - ПС

 • 106325 переглядiв