"Горілчаний етикет": про подачу, температуру вживання і закуски до горілки
Київ • УНН
КИЇВ. 6 лютого. УНН. У всі часи горілка є невід'ємним атрибутом святкових столів у слов'ян. Напій має багатовікову історію, і його популярність з плином часу аж ніяк не втрачається. За довгі роки існування алкогольного напою сформувалася особлива культура його вживання. Як правильно пити горілку з метою отримати смакову і естетичну насолоду від процесу, читайте в матеріалі УНН.
Трохи історії
Слово "wodka" вперше вжили в письмовому вигляді у Королівстві Польському близько 1405 року. У російських документах "горілка" як алкогольний напій згадується з 1431 року. До XIX століття горілка виготовлялася шляхом дистиляції. І лише в кінці століття виробники застосували технологію, яку ми знаємо по сьогодні: розчинення спирту-ректифікату у виправленій воді до нормованої концентрації.
За першість у створенні горілки здавна змагаються поляки і росіяни. Більшість експертів сходяться на думці, що на територію Польщі технологія дистиляції спирту вперше потрапила в XIV столітті зі Священної Римської Імперії. Щодо російських земель експерти не зовсім однозначні. На думку радянського історика-скандінавіста Вільяма Похльобкіна, перші винокурні (потужності з виробництва спирту та горілки з хлібних злаків або картоплі - ред.) виникли на базі російських монастирів у кінці 70-х років XV століття. Історик-етнограф Ігор Прижков вважав, що російська горілка як алкоголь для внутрішнього вживання з'явилася лише в XVI столітті.
Так чи інакше, але горілка дійсно має багатовікову історію. А в переліку поціновувачів напою такі відомі прізвища, як Булгаков, Капоте, Байрон.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорна горілка підкорила українського споживача
Так, наприклад, американський письменник Трумен Капоте (знаменитий своєю новелою "Сніданок у Тіффані") любив пити "викрутку". Це - популярний коктейль, до складу якого входить горілка і сік. Дані з відкритих джерел свідчать про те, що Капоте не відмовляв собі в міцному алкоголі навіть під час сніданку.
Ще один поціновувач горілки - російський імператор Петро І. Він вважав за краще горілку "Гданьську".
У переліку поціновувачів напою також англійський поет-романтик Джордж Байрон і російський письменник Михайло Булгаков. Байрон любив виноградну горілку, а Булгаков - анісову.
Горілка і вживання напою в наші дні
Правильне вживання горілки починається з її вибору. Неякісна горілка не тільки не принесе задоволення в процесі пиття, але і може завдати серйозної шкоди організму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікеро-горілчаний завод PRIME розповів секрет високоякісної української горілки
Сервірування
Подавати горілку до столу рекомендується в графині. Попередньо його, як і чарки, можна охолодити. Чарки для горілки називаються "стопки" і вміщають в себе близько 50 грам. Найчастіше "стопки" виготовляють зі скла, рідше зустрічаються горілчані чарки з олова або срібла.
Температура
Багато хто вважає, що перед вживанням горілку варто покласти в морозилку. Подача напою в пляшці, покритій інеєм - це ефектно, але неправильно. Крижана горілка набуває деякої тягучості, але втрачає свої смакові якості. Краща температура подачі горілки - це 5 градусів для спекотної погоди і 10-12 градусів в зимову пору.
Закуски
Вживання горілки вимагає відповідного гастрономічного супроводу. Найкраще відчути смак доброї горілки можна в поєднанні з солонуватою або трохи кислою їжею.
З горілкою також відмінно поєднуються м'ясо, сало і рибні страви: оселедець, червона риба, балик, ікра. Винятком є баранина і відварна риба. Також не рекомендується подавати горілку з сиром та ковбасними виробами.
"Горілчаний етикет": про подачу, температуру вживання і закуски до горілки
Ситуація на Донбасі: бойовики три рази обстріляли українські позиції
ЗМІ розповіли про зв'язок Свистунова, який санкціонує хаотичну забудову Києва, з Комарницьким
Глава МЗС прокоментував можливість зустрічі в "нормандському форматі" на рівні глав МЗС у Мюнхені
Пристайко про інформацію щодо відставки: я навіть знаю кандидатуру на заміну
З українських шкіл та садочків вилучили понад 400 кг небезпечних продуктів
Красива дата: в Україні 02.02.2020 зареєстрували майже 400 шлюбів
Маркарова представила нового голову Офісу фінконтролю
Епідемія коронавірусу: у Китаї від нової пневмонії помер лікар, який одним з перших попереджав про вірус
Україна розглядає можливість залишити своїх громадян на карантині у Китаї - МЗС
Популярні
Зеленський окреслив ключові теми для Саміту миру: енергетика, судноплавство, гуманітарні питання
Обмін полоненими з росією "всіх на всіх" можливий через мирний саміт - Зеленський
У Херсоні пролунали вибухи - ЗМІ
Оновлення даних у ТЦК: у Генштабі розповіли, як часто треба проходити ВЛК
росіяни навряд чи застосують ядерну зброю, бо цінують життя, владу та гроші - Зеленський
Що подивитись: огляд прем’єр серіалів у травні
Публікації
Благодатний вогонь: чудо чи містифікація? Та де дивитися трансляцію сходження вогню
"Справа міністра": Верховний Суд вирішив спір за землі, які за версією НАБУ воїни АТО "віджали" в аграрної академії
Мільйонний подарунок приховати не вдалося: як дружина "здала" статки свого чоловіка-депутата
Земельний банк НААН виявився порожнім перед приватизацією: виною стала халатність "аграрних науковців"
"Клубом білого бізнесу" Гетманцев хоче нівелювати тиск підприємців щодо перезавантаження податкової - експерт
"Горілчаний етикет": про подачу, температуру вживання і закуски до горілки
У всі часи горілка є невід'ємним атрибутом святкових столів у слов'ян. Напій має багатовікову історію, і його популярність з плином часу аж ніяк не втрачається. За довгі роки існування алкогольного напою сформувалася особлива культура його вживання. Як правильно пити горілку з метою отримати смакову і естетичну насолоду від процесу, читайте в матеріалі УНН.
Ситуація на Донбасі: бойовики три рази обстріляли українські позиції
Від початку доби бойовики на Донбасі три рази порушили режим припинення вогню. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресцентр штабу ООС.
ЗМІ розповіли про зв'язок Свистунова, який санкціонує хаотичну забудову Києва, з Комарницьким
Уродующего Київ хаотичною забудовою директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА - Головного архітектора Києва Олександра Свистунова "кришує" одіозний екс-співголова фракції Блоку Леоніда Черновецького в Київраді Денис Комарницький, передає УНН з посиланням на Newsone .
Глава МЗС прокоментував можливість зустрічі в "нормандському форматі" на рівні глав МЗС у Мюнхені
Україна наразі не отримувала офіційних пропозицій щодо зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн “нормандської четвірки” в лютому на полях Мюнхенської конфереції з безпеки. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофодом у четвер, передає кореспондент УНН.
Пристайко про інформацію щодо відставки: я навіть знаю кандидатуру на заміну
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко прокоментував інформацію про те, нібито Офіс Президента розглядає його заміну. Про це він заявив на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофодом у четвер, передає кореспондент УНН.
З українських шкіл та садочків вилучили понад 400 кг небезпечних продуктів
В Україні провели понад 200 планових та позапланових заходів державного контролю у закладах освіти, і вилучили або знищили понад 400 кг харчових продуктів. Про це повідомляє УНН з посиланням на Держпродспоживслужбу.
Красива дата: в Україні 02.02.2020 зареєстрували майже 400 шлюбів
В Україні 2 лютого 2020 року зареєстрували майже 400 шлюбів, з яких 87 було зареєстровано у Києві. Про це УНН повідомили у Мін’юсті у відповідь на запит.
Маркарова представила нового голову Офісу фінконтролю
Міністр фінансів Оксана Маркарова представила колективу Офісу фінансового контролю новопризначеного керівника Ігоря Буграка. Про це Маркарова повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.
Епідемія коронавірусу: у Китаї від нової пневмонії помер лікар, який одним з перших попереджав про вірус
У Китаї помер лікар Лі Веньлян, який одним з перших повідомив про розповсюдження невідомого вірусу та був затриманий китайською поліцією, пише УНН з посиланням на інформацію китайського державного англомовного видання Global Times.
Україна розглядає можливість залишити своїх громадян на карантині у Китаї - МЗС
Україна обмірковує можливість проходження карантину громадянами, які хочуть бути евакуйованими з Китаю через розповсюдження нового смертельного коронавірусу, на території КНР. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофодом у четвер, передає кореспондент УНН.