zrostannia-tsin-na-krupy-ta-boroshno-za-rik-bude-na-rivni-5-8percent-ekspert

Зростання цін на крупи та борошно за рік буде на рівні 5-8% - експерт

 • 45459 переглядiв

Олег Пендзин прогнозує помірне зростання цін на крупи та борошно в Україні до 8% за рік. Експерт також очікує стабільні ціни на цукор до листопада та зазначає, що олія наразі дешевша, ніж торік.

В Україні зростання вартості борошна та круп прогнозується за рік максимум на рівні 5-8%. Таку думку висловив журналісту УНН член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

На запитання, чи прогнозується зростання цін на крупи, борошно, Пендзин відповів: "До кінця літа зростання великого не буде точно. Коли буде остаточно зрозуміло, який очікується врожай, коли буде остаточно зрозуміла собівартість зерна, яке буде зібрано, тоді ми напевно побачимо невелике зростання цін. Попри заяви про велике зростання, його не буде. Максимум зростання буде 5-7% за рік, ну 8%. В місяць - це буде можливо пів відсотка, може відсоток по крупах і десь 1-1,5% по хлібу. Тобто воно буде приблизно в такому форматі існувати, по хлібу може й менше".

Імовірне подорожчання хліба: що кажуть учасники ринку09.08.24, 11:09

Пендзин нагадав, що в Бюджетній декларації прийнятій Кабінетом міністрів України на 2025 рік очікується інфляція на рівні 10%.

Щоб ми з вами не сумнівалися, що цей маячок буде досягнуто. Тому давайте виходити з того, що якщо інфляція 10%, то продовольчий кошик виросте десь на 7-8%, якщо він виросте на 7-8%, то в місяць – це приблизно скачки цін будуть на рівні 0,5,-0,7% максимум

- сказав Пендзин.

Також експерт заявив, що до листопада цукор не буде рости в ціні.

"Нові ціни на цукор ми будемо мати не раніше листопада. Зараз ми з вами споживаємо цукор вироблений минулого року. Маркетинговий рік по курку закінчується в листопаді, тобто період цукроваріння закінчується в листопаді, в листопаді ми будемо мати ціни на новий маркетинговий рік. До листопада цукор точно не буде рости в ціні", - розповів Пендзин.

Дешевих яблук не буде і в новому сезоні - прогноз10.08.24, 15:10

Окрім того, він зазначив, що поки що олія дешевша ніж була рік тому.

"Що стосується олії, подивимося, що буде з насінням, тому що спека трохи вдарила по насінню. Поки що олія дешевша ніж була рік тому", - сказав Пендзин.

Анна Мурашко

Слайдер

Популярні

Новини по темі