ukenru
zelenskiy-chekaye-vid-komisiyi-z-pravovoyi-reformi-shlyakhiv-schodo-vikhodu-z-konstitutsiynoyi-krizi

Зеленський чекає від Комісії з правової реформи шляхів щодо виходу з конституційної кризи

 • 12417 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. У середу відбулося засідання оновленої Комісії з питань правової реформи під головуванням Президента Володимира Зеленського, який долучився у форматі відеоконференції. Про це інформує пресслужба Глави держави, передає УНН.

"Глава держави поставив завдання напрацювати конкретні шляхи для виходу з нинішньої конституційної кризи, а також для відновлення довіри суспільства до судової влади. Це перше засідання Комісії з питань правової реформи при Президентові України, яке відбулося після рішення Конституційного Суду щодо низки положень антикорупційного законодавства", - повідомили в пресслужбі.

Зазначається, що у засіданні також взяли участь представники Офісу Президента, Верховної Ради, уряду, правоохоронних та антикорупційних органів, а також дипломатичні представники країн – партнерів України.

"У посланні до Верховної Ради я казав про необхідність судової реформи. Але не заради слова "реформа", не для тасування посад між одними й тими ж персоналіями, а саме для тих змін, які дадуть об’єктивне, неупереджене, справедливе судочинство", – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що 27 жовтня Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Комісії з питань правової реформи активізувати підготовку пропозицій щодо судової реформи.

"Варто провести ретельний аудит та оцінку ефективності вже здійснених раніше реформ. Лише маючи такий аналіз, зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими актами та рекомендаціями Венеціанської комісії", – зазначив Президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков розповів, коли Рада розгляне законопроекти щодо КСУ

За його словами, відсутність належного конституційного регулювання, його неповнота чи нечіткість окремих аспектів діяльності судової влади стали причиною нинішніх кризових процесів.

"Я чекаю від Комісії дієвих рішень та конкретних шляхів виходу – як із сучасної конституційної кризи, так і тотальної кризи довіри до органів судової влади. Навіть якщо для цього буде необхідно вносити зміни до Конституції України", – заявив Глава держави.

"Громадяни України, внутрішні та зовнішні інвестори, наші міжнародні партнери, всі ми повинні отримати "здорову" судову систему – незалежну, послідовну, об’єктивну. І саме це завдання стоїть перед оновленою Комісією з правової реформи", – додав він.

Володимир Зеленський також подякував тим суддям Конституційного Суду, які не підтримали неконституційне рішення щодо скасування антикорупційної інфраструктури.

Нагадаємо, станом на 10 листопада у Верховній Раді було зареєстровано 13 законопроектів щодо вирішення ситуації навколо Конституційного Суду України, два з яких - альтернативні до президентського законопроекту, а один – до законопроекту голови ВР Дмитра Разумкова. Цього тижня їх розглядатимуть на комітетах.

Українські Національні Новини

Політика