zastupnyk-dyrektora-nabu-uhlava-prosyt-zakhystyty-yoho-vid-ruchnoho-rozsliduvannia-pidopichnoho-biuro

Заступник директора НАБУ Углава просить захистити його від "ручного" розслідування підопічного бюро

 • 102993 переглядiв

Гізо Углава, фігурант розслідування НАБУ, просить забезпечити громадський контроль над справами бюро. Він визнає наявність проблем у розслідуваннях НАБУ та закликає до об'єктивності та незалежності процесу.

Гучні звинувачення та відсутність реальних доказів - такі заяви, зазвичай, лунають від підслідних у справах, які розслідує Національне антикорупційне бюро. Проте, сьогодні те ж саме озвучує вже заступник директора цього самого НАБУ Гізо Углава - опинившись по той бік слідства, повідомляє УНН.

Углава просить забезпечити громадський контроль над розслідуваннями справи НАБУ, де він є головним фігурантом. Окрім громадського контролю, вин також заявив про необхідність убезпечити антикорупціонерів від можливого зовнішнього впливу. Тож, очевидно, Углава не виключає, що НАБУ управляється в "ручному" режимі і сам побоюється через заангажоване слідство проти нього.

Гізо Углава звернувся до Ради громадського контролю з трьома основними проханнями:

  1. Забезпечити належний громадський контроль над досудовим та службовими розслідуваннями на основі відкритості, прозорості та незаангажованості.
  2. Убезпечити НАБУ разом з його колективом від можливого зовнішнього впливу та спроб взяти незалежну інституцію під ручний контроль.
  3. Забезпечити належний громадський контроль та об’єктивне прийняття рішення за результатами всестороннього розгляду матеріалів двох службових розслідувань під час засідання Дисциплінарної комісії.

Як відомо, станом на зараз є два провадження, де фігурує Гізо Углава: кримінальне щодо зливів з НАБУ та дисциплінарне щодо тиску на детектива. 

У Раді громадського контролю НАБУ наголосили, що нагляд над досудовим розслідуванням не входить у їх компетенцію. Однак, представники Ради обіцяють зробити все можливе для того, щоб службове розслідування було об’єктивним та незалежним.

Ми дотримуємося функцій Ради громадського контролю, а тому наші представники розглянуть всі матеріали службового розслідування, що стосуються тиску на детектива і забезпечать належний громадський контроль

- вказують у Раді.

Варто зазначити, що Гізо Углава після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

На це вказували навіть міжнародні аудитори.

Експерти також неодноразово констатували те, що у НАБУ є проблеми у розслідуванні справ. Адже антикорупціонери "відомі" своїм вмінням гучно оголосити про викриття чергової схеми та оголосити про підозру високопосадовцю. Однак, нерідко ці справи не заходять далі "гучних заяв", адже розвалюються у судах

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації. Сам Омелян наголошував, що розслідування НАБУ завдали йому суттєвих репутаційних збитків.

Ще однією "гучною" справою НАБУ є справа проти вже колишнього міністра агрополітики Миколи Сольського. За версією слідства, Сольський нібито заволодів земельними ділянками у Сумській області, які начебто належали Національній академії аграрних наук. Однак, довести ні те, що ці землі належали НААН, ні те, що ними заволодів Сольський антикорупціонери поки не можуть, хоч і розслідують справу вже п’ять років. Однак, публічні звинувачення зробили своє - Сольський залишив свою посаду міністра.

Тож постає питання, чи не потрібно запровадити громадський контроль над усіма "гучними" справами НАБУ, зважаючи на вищезгадані проблеми.

Нагадаємо

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро в інтересах нібито бізнесмена Юрія Голика, який є фігурантом антикорупційного розслідування по "Великому будівництву".

Через цю справу директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

Окрім того, 20 червня вийшло ще одне журналістське розслідування про ймовірний злив даних з НАБУ, у якому фігурує вже сам директор бюро Семен Кривонос.

Популярні

Новини по темі

Глава МЗС Ізраїлю закликав виключити Туреччину з НАТО

 • 13260 переглядiв