zakupivli-produktiv-dlia-ukrainskykh-viiskovykh-namahalysia-zirvaty-minoborony

Закупівлі продуктів для українських військових намагалися зірвати - Міноборони

 • 6847 переглядiв

Міністерство оборони України повідомило, що декілька компаній, які брали участь у спрощеній закупівлі харчових продуктів через платформу "Prozorro", намагалися зірвати процес своєчасного постачання харчів для військових на перший квартал 2024 року. Про це передає УНН із посиланням на пресслужбу Міноборони.

Деталі

Згідно з інформацією відомства, 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro було оголошено про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська, зокрема в одній з областей було виставлено лот на закупівлю їжі.

Вказується, що одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, оскільки були закриті її банківські рахунки, та відсутні документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв. Разом з тим, у цієї компанії були найвищі ціннові пропозиції, - через це Міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участі в торгах. Компанія, в свою чергу, подала до суду та заблокувала процес визначення переможців.

Міноборони звернулося до правоохоронців, зазначивши, що діяльність компанії у торгах мало на меті зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року. В МОУ заявляють про вчинене кримінальне правопорушення, що передбачене ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештовані активи в управлінні АРМА будуть продавати через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі

Також у міністерстві виявили ознаки використання подібної "схеми" і за іншими лотами.

"Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії", - зазначають в Міноборони.

Наразі відомство готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави.

При цьому в МОУ наголошують, що закупівлі по харчуванню в Міністерстві оборони – відкриті, і будь-яка компанія може подати пропозиції, не завантажуючи всі необхідні підтверджуючі документи, які будуть розглянуті вже після проведення аукціону.

"Закупівлі по харчуванню в Міністерстві оборони – відкриті. Будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи. Вже після аукціону ми розглядаємо документи учасників, якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється", - повідомив заступник Міністра оборони Дмитро Кліменков.

Також він додав про випадки окремих компаній, які зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством, однак, як зазначив Кліменков, - такі судові позови не були успішними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія виділить 43 млн доларів на закупівлю зброї для України

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    У двох нардепів обшуки - Гончаренко

     • 6068 переглядiв

    В окупованому Севастополі повідомляють про вибухи

     • 4786 переглядiв