ukenru
zaborgovanist-po-kovidnikh-paketakh-yak-infektsiynim-likarnyam-zavazhayut-likuvati-khvorikh-koronavirusom

Заборгованість по "ковідних пакетах": як інфекційним лікарням заважають лікувати хворих на коронавірус

 • 44948 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Національна служба здоров'я України не повністю профінансувала "ковідні пакети" за травень, а договори на лікування хворих з коронавірусом у червні-липні ще не укладені. Про це кореспонденту УНН розповіли головні лікарі інфекційних лікарень в Україні.

Деталі

"Нам виплатили всі заборгованості по "ковідних" пакетах за квітень і за травень, а ось на червень пакет не дали, при цьому тільки вчора нам повідомили, що вимоги на отримання червневого пакета вже є. Але ви подивіться, яка кількість сьогодні, ми не знаємо, коли нам надійдуть кошти, це ж їх поки нарахують, невідомо, скільки часу пройде", - розповіла головний інфекціоніст Вінницької області Лариса Мороз.

При цьому деякі медики відзначають, що НСЗУ не виплатила заборгованість по "ковідних" пакетах за травень. А грошові виплати за квітень деякі лікарні отримують лише зараз.

"Нам виплатили заборгованості по "ковідному "пакету тільки за квітень, і то, отримали ми їх тільки 2 червня. Сьогодні вже 4 червня, ми не те, щоб не бачили прописаних критеріїв на отримання пакета в червні, ми навіть за травень ще не отримали", - каже головлікар КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних захворювань" Світлана Федорова.

Попри обставини, лікарі відзначають, що продовжують приймати хворих коронавірусом в стаціонарні відділення.

"Нам НСЗУ заплатила за квітень місяць повністю, все, що за договором. За травень ще не заплатили. Але заборгованості по зарплаті у нас немає. На червень ще немає ні вимог, ні критеріїв щодо отримання "ковідних" пакетів. Ми всі чекаємо, ми працюємо, приймаємо хворих. Нам уклали договір тільки на квітень і травень. А за червень, липень - нічого не чути", - зазначили головлікар Херсонської інфекційної лікарні Олена Тимченко.

Довідка

"Ковідний" пакет - це комплекс медичних послуг, які безплатно надаються пацієнтам з підозрою або хворим на коронавірус. У пакеті передбачені кошти на лікування хворих, діагностику та виплату зарплати лікарям. Також за ці кошти лікарні можуть купити ліки і матеріали для лікування хворих.

Нагадаємо

Після відставки міністра охорони здоров'я Максима Степанова, в Україні почали закривати інфекційні боксовані лікарні, у яких лікують пацієнтів з коронавірусом. Так, 31 травня, у Миколаєві позбавили фінансування єдину в області відбудовану за європейськими стандартами лікарню, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях.

Головний лікар Світлана Федорова в інтерв'ю УНН розповіла, що 2 червня в лікарню приїхали представники обласної ради Миколаєва з перевірками. Облраду не влаштував той факт, що головний лікар винесла ситуацію на державний рівень, і через ігнорування місцевої влади і НСЗУ прохань профінансувати лікарню - ініціювала "ковідний депозит", звідки виплачувала медичним працівникам заробітні плати. НСЗУ принципово відмовлялася вносити лікарню у список медичних установ, яким надають "ковідні" пакети. Представник НСЗУ Дмитро Самофалов заявляв, що облаштування лікарні нібито не відповідає вимогам, за якими надаються такі виплати. При цьому, озвучені правила ніде не прописані, але озвучені по "вимогах Офісу Президента". 

Українські Національні Новини

Політика