za-lypen-v-ukraini-ponad-11-3-tysiach-liudei-zakhvorily-na-kovid-u-moz-nahadaly-yak-otrymaty-vaktsynu

За липень в Україні понад 11,3 тисячі людей захворіли на ковід: у МОЗ нагадали, як отримати вакцину

 • 12622 переглядiв

За липень в Україні 11 389 людей захворіли на COVID-19. МОЗ надає інформацію про пункти щеплень та рекомендації щодо вакцинації для різних груп населення.

Наразі в країні зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію. За липень в Україні 11 389 людей захворіли на ковід. В МОЗ розповіли, як дізнатись про наявність вакцин пункти щеплень  та графік роботи, передає УНН

За липень в Україні 11 389 людей захворіли на COVID-19, 2 672 з них пройшли стаціонарне лікування у медзакладі

- йдеться у повідомленні МОЗ.

Як вказали в МОЗ, єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет залишається вакцинація. Особливо вона рекомендована для груп ризику.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для кожного українця. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень при медзакладах. 

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або запитати в операторів контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Чи працюють зараз пункти щеплень у громадських місцях

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих для масових щеплень приміщеннях, з безпекових міркувань була зупинена, вказали в МОЗ.

Втім працюють  пунктів щеплень в амбулаторіях, лікарнях та ЦПМСД.  Графік роботи пунктів щеплень у медзакладах в областях можна переглянути тут

Виїзди мобільних бригад до віддалених громад та населених пунктів в усіх областях під час профілактичних тижнів та виїздних акцій також проводять центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Дізнатись графік виїздів можна, зателефонувавши до ЦКПХ у своїй області або стежити за графіком виїздів у соціальних мережах центрів. 

Які вакцини проти COVID-19 доступні в Україні

Наразі, як розповіли в МОЗ, в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 (вакцина Comirnaty від Pfizer) для дорослих та понад 50 тисяч доз для дітей, вона є у всіх областях. 

Кому рекомендоване щеплення проти COVID-19 у 2024 році

Схеми вакцинації для населення спростили - для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз - тобто ревакцинація через 6-12 місяців. 

Також для лікарів та пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) -  це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення - ревакцинація проти COVID-19. 

Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику: 

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; 
  • вагітним; 
  • людям, старшим за 60 років; 
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу у ревакцинації визначає лікар. Для первинної вакцинації та ревакцинації може бути використана будь-яка з доступних в країні вакцин проти COVID-19. За наявності вибору вакцини в МОЗ рекомендують надавати перевагу адаптованій під варіант Omicron. 

Доповнення 

Минулого тижня заступник міністра охорони здоровʼя, головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу, зокрема і штам FLiRT, який був зареєстрований вперше в світі в березні цього року. В країні за останній місяць зросла кількість захворювань, але поки що нема прогнозів про можливість епідемії.

Тетяна Краєвська

COVID-19

    Популярні

    Новини по темі