yes-prodovzhyv-bezmytnyi-i-bezkvotnyi-import-ukrainskoi-ahrarnoi-produktsii-do-chervnia-2025-roku

ЄС і Європейська Рада досягли попередньої домовленості про продовження безмитного і безквотного імпорту української аграрної продукції до червня 2025 року

 • 110502 переглядiв

ЄС і Європейська Рада досягли попередніх домовленостей щодо продовження періоду безмитного та безквотного імпорту української сільськогосподарської продукції до 5 червня 2025 року, щоб підтримати сільське господарство України в умовах триваючої війни з рф.

ЄС і Європейська Рада досягли попередньої домовленості щодо розширення терміну безмитного та безквотного імпорту української сільськогосподарської продукції до 5 червня 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту, передає УНН.

Деталі

Сьогодні Європейський парламент та Європейська Рада оголосили про досягнення попередньої домовленості щодо подальшого продовження заходів лібералізації торгівлі для України в умовах загостреної війни з рф.

Сьогоднішня угода зміцнює незмінне зобов’язання ЄС підтримувати Україну перед обличчям жорстокої агресивної війни росії до перемоги України. Націлювання росії на Україну та її виробництво продуктів харчування також впливає на фермерів ЄС. Парламент почув їхнє занепокоєння та посилив захисні заходи, які б послабили тиск на фермерів ЄС, якщо вони будуть приголомшені раптовим сплеском українського імпорту 

– заявила член Європейської народної партії Сандра Калніете

Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до країн Європейського Союзу буде продовжено на ще один рік, а саме до 5 червня 2025 року. Цей крок має на меті забезпечити стабільність українському сільському господарству в умовах непростої геополітичної ситуації.

Постанова також передбачає можливе екстрене гальмування імпорту особливо чутливих сільськогосподарських товарів, таких як птиця, яйця і цукор, а також розширення цього переліку овесом, кукурудзою, крупою та медом. Європейські депутати також наголосили на необхідності швидкого реагування Комісії у разі сплеску українського імпорту пшениці.

Основним періодом для активації негайних обмежень буде 2022 і 2023 роки. Це означає, що якщо обсяг імпорту цих продуктів перевищить середні показники за ці два роки, то ввід мит буде відновлено. Представники Європейського парламенту також засвідчили, що Комісія буде діяти оперативно - у 14-денний термін замість звичайних 21-го, якщо досягнуті вихідні рівні для автоматичних гарантій.

Додамо

Наступним кроком є остаточне затвердження угоди з боку Парламенту та Ради. Термін чинності цих заходів закінчується 5 червня 2024 року, а нові правила набудуть чинності негайно після цієї дати.

Східні країни ЄС вимагають ввізних мит на українське зерно - Reuters15.01.24, 17:05

Юлія Котвицька

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Як правильно чистити зуби: прості та ефективні поради

     • 25373 переглядiв