ukenru
vsesvitnii-den-kazhaniv-mizhnarodnyi-den-kavy-espreso-den-pratsivnykiv-pozhezhnoi-okhorony-v-ukraini-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-17-kvitnia

Всесвітній день кажанів, Міжнародний день кави Еспресо, День працівників пожежної охорони в Україні. Що ще можна відзначити 17 квітня

 • 168521 переглядiв

Сьогодні, 17 квітня, усі зоозахисники та любителі дикої природи можуть долучитися події, яка присвячена одним з найзагадковіших тварин нашої планети – Всесвітньому дню кажанів. Нині у світі нараховується близько тисячі різноманітних видів кажанів. Більшість перебувають на межі зникнення.

Сьогодні, 17 квітня, усі зоозахисники та любителі дикої природи можуть долучитися події, яка присвячена одним з найзагадковіших тварин нашої планети – Всесвітньому дню кажанів, пише УНН.

Нині у світі нараховується близько тисячі різноманітних видів кажанів. Більшість перебувають на межі зникнення. Всі відомі станом на 2023 рік види кажанів української фауни внесені до Червоної книги України.

Кажани - єдині ссавці, які дійсно літають, плескаючи крилами, щоб привести себе в рух у польоті. Вважається, що рівень їхнього інтелекту можна порівняти з дельфінами і кіньми.

Тривалість життя кажанів сягає 15 років.

Кажани бачать вухами: видаючи серії ультразвуків на частотах 20-120 кГц, вони, сприймаючи відлуння, розрізняють предмети величиною 1-10 мм. Це дозволяє кажанам літати в темряві і бачити комах.

За добу кажан з'їдає комах загальною вагою до 1/2 — 2/3 своєї ваги, здобуваючи їх в польоті або полюючи на них на стовбурах дерев.

У 2013 році указом президента в Україні був започаткований День працівників пожежної охорони.

Нині українські пожежні своє професійне свято відзначають у День рятувальника.

Попри це, сьогоднішня подія є приводом вклонитися мужності та героїзму українських пожежних, які першими прибувають на виклики для ліквідації наслідків ворожих обстрілів, ризикуючи своїм життям, потрапляють під повторні обстріли.

За час повномасштабного російського вторгнення загинув 91 рятувальник, 348 – отримали поранення. Більшість з них саме пожежні.

Шанувальники кави Еспресо сьогодні можуть долучитися до відзначення Дня свого улюбленого напою.

Технологію її приготування на початку ХХ століття запропонував італієць Луїжді Беццера.

Кава Еспресо, у тому вигляді якої ми її знаємо, з’явилася після того як 17 квітня 1938 року інший італієць Ачиль Гаджіа отримав патент на кавомашину, яка подавала гарячу воду під тиском на основі пістонного механізму.

Любителі японської поезії 17 квітня святкують День хайку.

Хайку традиційно складається з трьох рядків з розміром 5-7-5 складів, хоча сучасні інтерпретації іноді відрізняються. Його коріння сягає початкових віршів ренги, колективної форми японської поезії, що розвинулася в самостійний вид мистецтва у 17 столітті.

Відомі майстри хайку, такі як Мацуо Басьо та Масаока Шікі, відіграли важливу роль у популяризації та вдосконаленні хайку, підкреслюючи його глибину та потенціал для фіксації ефемерних миттєвостей життя.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті священномученика Симеона, єпископа Персії, який жив у 3-4 століттях.

Під час посилення гонінь на християн Симеона кинули до в’язниці. Там Симеон проповідував та багатьох людей навернув у християнство.

На суді священник відмовився вклонитися язичницькому правителю, і прийняв мученицьку смерть.

Іменини 15 квітня святкують Семен, Іван, Михайло.

Захар Подкидишев

УНН Lite