vooz-onovyla-spysok-nainebezpechnishykh-patoheniv-dlia-liudstva

ВООЗ оновила список найнебезпечніших патогенів для людства

 • 18233 переглядiв

ВООЗ оприлюднила оновлений список з понад 30 вірусів і бактерій, які можуть спричинити наступну пандемію. Серед них - коронавіруси, віспа мавп, грип А та нові бактерії, що викликають небезпечні захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила список найнебезпечніших вірусів, бактерій і грибків, які можуть спровокувати наступну пандемію, пише Nature, передає УНН.

Деталі

У списку понад 30 вірусів і бактерій, включно з вірусом грипу А, вірусом денге і вірусами віспи, мавп

Дослідники пояснили, що обирали патогени на основі їхньої потенційної загрози для глобальної охорони здоров’я. Критеріями відбору були висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. У той же час, експерти підкреслили, що список не буде сталим і, ймовірно, його оновлюватимуть зважаючи на глобальні зміни, як-от зміну клімату, урбанізацію та міжнародні поїздки.

Серед більш ніж 30 пріоритетних патогенів тепер значаться групи коронавірусів, такі як Sarbecovirus (включно з SARS-CoV-2) і Merbecovirus (включно з MERS). Вірус віспи мавп також було додано після спалаху 2022 року, а вірус натуральної віспи залишається у списку через потенційне використання як біологічної зброї.

До списку занесено і віруси грипу А, такі як підтип H5, що спричинив спалах серед великої рогатої худоби у США.

Серед п’яти нових бактерій - штами, що спричиняють холеру, чуму, дизентерію, діарею і пневмонію. Два віруси гризунів, що перейшли до людей, також потрапили до списку через зростання ризику передачі, пов’язаного зі зміною клімату та урбанізацією. Вірус Ніпах, який переносять кажани, також залишився у списку через його високу смертність і легке передавання тваринам.

Вірусологи вказують, що багато патогенів обмежені певними регіонами, але мають потенціал для глобального розповсюдження.

Вказується, що список призначений для допомоги в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.

ВООЗ опублікувала вперше в історії комплексний набір заходів щодо відмови від куріння03.07.24, 19:59

Популярні

Новини по темі

Генштаб: минулої доби відбулося 108 бойових зіткнень

 • 31643 переглядiв

Швейцарія планує інтегрувати 40% українських біженців

 • 50111 переглядiв

У Сумах лунають вибухи

 • 32583 переглядiв

ЦАХАЛ повідомив про вбивство командира "Хезболли" у Лівані

 • 111178 переглядiв

Трамп прогнозує атаку Ірану на Ізраїль сьогодні вночі

 • 33942 переглядiв