vid-pidpolkovnyka-mhb-dnr-do-ahenta-hru-ta-fsb-yak-zvynuvachenyi-u-derzhradi-ta-zamovnykh-vbyvstvakh-shepelev-dopomahav-terorystychnym-formuvanniam

Від підполковника "мдб днр" до агента гру та фсб: як звинувачений у держзраді та замовних вбивствах Шепелев допомагав терористичним формуванням

 • 31956 переглядiв

Колишній народний депутат Олександр Шепелев, який став відомим всій країні через обвинувачення у серії замовних вбивств та причетності до фінансових злочинів виявився не лише прихильниками терористичних квазіреспублік днр та лнд, він ще й активно працював для їхнього розвитку. Як стало відомо із документів та відео, які є у розпорядженні УНН, Шепелев був завербованим агентом російських спецслужб, що вкотре підтверджує обвинувачення його у державній зраді.

Деталі

Після того як Шепелев став підозрюваним у справі про розкрадання 40 мільйонів доларів "Родовід Банку", а також стало відомо про його причетність до ряду замовних вбивств і спроби вбивства банкіра Сергія Дядечко, він втік з України до росії. Його оголосили в міжнародний розшук по лінії Інтерполу. Пізніше він поїхав до Угорщини, де його затримали й Будапешт видав його Україні. Тоді український суд арештував ексдепутата.

Однак Шепелев підкупив працівників Лук’янівського СІЗО, щоб ті його перевели до лікарні, звідки він потім втік.

Пізніше суд у Києві засудив його по справі про хабар і втечу з-під варти до 7 років тюрми. Однак судді Верховного суду В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець вирішили змінити вирок судів першої та апеляційної інстанції пішовши на грубі порушення законодавства.

Після того, як правоохоронцям все ж вдалося виманити Шепелева з росії й затримати в Україні розкрилася правда про його співпрацю з російськими спецслужбами. Під час затримання у Конча-Заспі під Києвом у колишнього депутата серед документів знайшли службове посвідчення підполковника терористичного МГБ ДНР. Воно було видане на ім'я Володимира Боруха, але фото у ньому було Олександра Шепелева.

Володимир Борух, чиїм "двійником" став Шепелев, був не просто реальною людиною, його внесли до загального списку бойовиків і російських найманців сайту "Миротворець", які брали участь у війні проти України, влітку 2014 року. Тобто куратори фсб та гру рф видали своєму агенту Шепелеву документи реального терориста.

Спочатку у 2014 році Борух вважався стажером терористичного "мгб днр". Проте вже через три роки, виходячи з посвідчення, яке знайшли у Шепелева, він дослужився до підполковника. Які державні таємниці розповів агент Шепелев, який працював у комітеті ВРУ з питань фінансів та банківського сектору, входив у комісію з приватизації та мав близькі довірливі стосунки з керівництвом країни, ворожим спецслужбам, щоб отримати чергове звання мгб дбр  - залишається тільки здогадуватись.

Куди подівся реальний терорист Борух також не відомо. Шепелев не просто працював на невизнані цивілізованим світом терористичні республіки, він підтримує їхню ідеологію і вважає їх своєю батьківщиною.

"Вже Чорне море – це росія. Я любив завжди в Крим їздити, ми в Карпати їздимо, і в середню, і в східну і на західну Україну. Донбас – це батьківщина, батьки там поховані. Але хотілося б там навести порядок. По-перше, ясно що віддати її (Україну – ред.) військам НАТО, щоб кораблі НАТО стояли в Чорному морі не реально і я думаю що американці й всі це прекрасно розуміють", – сказав Шепелев у розмові з представником російських спецслужб.

Проте й на цьому докази його зради України не закінчуються. Як стало відомо із документів, які є у розпорядженні УНН, Шепелев вважає днр своїм домом. Зокрема, у пояснювальній записці директору фсб, де він у подробицях розповідає про свою агентурну діяльність і співпрацю з фсб та гру, ексдепутат вказує місцем свого проживання "донецьку народну республіку".

У зверненні до керівника федеральної міграційної служби, де він просить надати йому політичний притулок в рф, Шепелев місцем проживання вказує "днр, м. Донецьк, проспект Комсомольський буд 17 / кв 2".

Таку ж адресу він вказує й в аналогічному зверненні до генерального прокурора рф.

Нагадаємо

Раніше стало відомо, що прокурор Вікторія Оршавська подала до ВРП скаргу на суддів Верховного суду Король В.В., Маринич В.К. та Марковець А.М, які розглядали касацію у справі Шепелева, й 6 липня 2023 року змінили йому вирок судів попередніх інстанцій, й майже випустили Шепелева на волю.  

За автоматичним розподілом, скаргу по справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воює на фронті проти рф Олена Ковбій.

Зокрема, колегія Верховного суду вирішила закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через на їхній погляд недостатню кількість доказів. Крім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України.

Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев активно співпрацював із фсб рф і повинен був знаходитися в слідчому ізоляторі. Через рік росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці. Колегія Верховного суду також скористалася "законом Савченко" і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО по обвинуваченню в інших справах. Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року.

Крім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть. Експерти, опитані УНН раніше ставили під сумнів об’єктивність рішення Верховного суду, відверто говорячи про корупційну складову. Зокрема, на думку голови правління Фундації DEJURE Михайла Жернакова, судді Верховного суду могли отримати грошову винагороду за таке рішення.

Політичний аналітик Олександр Кочетков вважає, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повинне перевірити доброчесність суддів, які винесли таке рішення по справі Шепелева. 

Лілія Подоляк

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    У промзоні Феодосії "бавовна": що відомо

     • 104724 переглядiв

    На островах Тонга стався землетрус магнітудою понад 6 балів

     • 37079 переглядiв

    НАЗК відкрило реєстр декларацій

     • 38084 переглядiв

    Уночі 18 "шахедів" збили на півдні, два з них - на Одещині

     • 37293 переглядiв

    Харківщина зазнала авіаударів російської авіації, без жертв

     • 36739 переглядiв