ukenru
vartovi-islamskoyi-revolyutsiyi-iranu-provodyat-veliki-viyskovi-navchannya-na-tli-rozirvannya-peregovooriv-pro-yadernu-ugodu

Вартові ісламської революції Ірану проводять великі військові навчання на тлі розірвання переговоорів про ядерну угоду

 • 25603 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Воєнізовані формування Революційної гвардії Ірану провели у понеділок великі військові навчання на півдні країни на тлі загострення напруженості через ядерну програму Тегерана. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

У доповіді йдеться, що аерокосмічний підрозділ, сухопутні війська та військово-морські сили гвардії об'єдналися у п'ятиденних навчаннях, і морські сили налаштовані на маневр у стратегічній Ормузькій протоці, вузьких воротах для 20% світової торгівлі нафтою.

Раніше у понеділок жителі Бушера, приблизно за 700 км на південь від столиці Ірану Тегерана, повідомили, що бачили світло в небі та чули гучний вибух біля АЕС.

Це був другий раз цього місяця, коли місцеве населення чуло вибухи, які іранські сили через кілька годин назвали тренуванням своєї системи протиракетної оборони "земля-повітря".

Доповнення

Навчання проводяться через кілька днів після того, як переговори щодо відновлення ядерної угоди Тегерана зі світовими державами було розірвано у Відні.

На запитання репортера під час брифінгу для преси, чи Іран розгляне можливість збагачення урану до збройової чистоти 90%, представник міністерства закордонних справ дав нечітку відповідь.

"Рівень, кількість та якість збагачення відповідають потребам мирної ядерної програми Ірану, - сказав Саїд Хатібзаде. - Всі ці заходи були вжиті з відома Міжнародного агентства з атомної енергії та будуть такими й у майбутньому".

Його коментар прозвучав після того, як іранська газета Kayhan, яка займає жорстку позицію, опублікувала статтю, в якій стверджувалося, що Іран повинен збагатити уран до 90% чистоти і стати "світовою ядерною державою", якщо переговори у Відні не призведуть до полегшення санкцій.

Відколи колишній президент Дональд Трамп вивів Америку з ядерної угоди і знову ввів нищівні санкції, Тегеран почав збагачувати уран до 60% чистоти - невеликий технічний крок порівняно з 90%, необхідними для створення атомної бомби.

Іран наполягає на тому, що його ядерна програма має мирний характер. Але відхід країни від своїх зобов'язань за угодою 2015 року стривожив Ізраїль та інші світові держави. Ізраїль неодноразово загрожував односторонніми діями проти ядерної програми Ірану.

Українські Національні Новини

Новини Світу