vahnerivtsi-pomicheni-u-venesueli-pid-chas-protestiv-zelenskyi-zauvazhyv-shcho-prysutnist-rosiiskykh-naimantsiv-vyklykaie-zanepokoiennia

"Вагнерівці" помічені у Венесуелі під час протестів: Зеленський зауважив, що присутність російських найманців викликає занепокоєння

 • 42490 переглядiв

У Венесуелі спалахнули протести після оголошення Мадуро переможцем виборів. Помічено присутність російських найманців з групи Вагнера, що викликало занепокоєння щодо втручання росії у внутрішні справи країни.

Війська з нашивками російської групи Вагнера були помічені у Венесуелі під час протестів після спірних результатів виборів у неділю. Це викликало занепокоєння щодо втручання росії у внутрішні справи країни, передає УНН із посиланням на Defence Blog.

Деталі

Протести спалахнули в столиці Венесуели наступного дня після того, як президент Ніколас Мадуро оголосив про перемогу на виборах. Опозиція заперечила заяву Мадуро як шахрайську, заявивши, що після перегляду 73,2% підрахунків голосів їхній кандидат Едмундо Гонсалес переконливо переміг.

Повідомляється, що Wagner Group, сумнозвісна приватна військова компанія з історією підготовки солдатів, супроводу політиків і ймовірних порушень прав людини в усьому світі, була присутня у Венесуелі раніше. За даними Reuters, члени групи Вагнера були в Каракасі в 2019 році для забезпечення безпеки президента Мадуро після протестів проти його режиму. Група також тренувала елітні бойові підрозділи у Венесуелі.

Defence Blog зауважує, що Венесуела і росія роками підтримують тісні військові та економічні зв'язки. росія є одним із найбільших кредиторів уряду Венесуели, надавши близько 17 мільярдів доларів (15,6 мільярдів євро) кредитів Каракасу з 2006 року. Крім того, росія прагне отримати доступ до величезних запасів нафти Венесуели, найбільших підтверджених запасів у світі.

"Присутність найманців Групи Вагнера у Венесуелі розглядається як ознака подальшої підтримки росією уряду Мадуро. Опозиція та міжнародні спостерігачі висловили тривогу щодо наслідків участі іноземних найманців у політичних і соціальних заворушеннях у Венесуелі", - йдеться у повідомленні.

Додамо

Президент України Володимир Зеленський заявив, що повідомлення про присутність російських найманців "Вагнера" у Венесуелі разом з урядовими військами викликають занепокоєння.

"Викликають занепокоєння повідомлення про присутність російських найманців "Вагнера" у Венесуелі разом з урядовими військами. Хоч би куди йшли ці головорізи, вони несуть смерть і дестабілізацію.

Це яскравий приклад безсоромного втручання росії у справи інших країн, а також її звичної стратегії сіяти хаос по всьому світу", - написав Зеленський у соцмережі Х.

За його словами, народ Венесуели переживає дуже важкі часи. І єдиний вихід – це проведення мирних і демократичних процедур, а не засилання вбивць для подальшого загострення ситуації.

"Засуджуємо застосування сили проти мирних протестувальників і закликаємо всіх поважати вибір народу. Справжні лідери не ховаються від власного народу за спинами найманців", - резюмував Президент України.

Венесуела у вогні: що відбувається в країні після оголошення Мадуро переможцем президентських перегонів30.07.24, 14:25

Популярні

Новини по темі

Зеленський: маємо завершити війну на українських умовах

 • 64826 переглядiв