v-memorandumi-mvf-nemaie-chitkoho-zoboviazannia-pidvyshchennia-taryfiv-na-komunalku-marchenko

В Меморандумі МВФ немає чіткого зобов’язання щодо підвищення тарифів на комуналку - Марченко

 • 31971 переглядiв

Меморандум Міжнародного валютного фонду немає чіткого зобов’язання підвищення тарифів на комунальні послуги в України. Він містить більш широку рамку, яким чином створити умови, щоб ринок енергетики був цікавий для бізнесу, щоб зараз можна було компенсувати дефіцит електроенергії.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону, передає УНН.

Деталі

Немає чіткого там зобов’язання підняти тарифи. Там є більш широка рамка, яким чином створити умови, щоб ринок енергетики був цікавий для бізнесу, щоб ми зараз могли компенсувати дефіцит електроенергії, тому що це питання зараз надзвичайно актуальне. Я думаю, що ми зараз між тарифами і обсягами має зважати саме на потребу компенсувати обсяг генерації. Це зараз питання надзвичайно критичне

- сказав Марченко.

Він нагадав, що Уряд нещодавно підняв тарифи на електроенергію для населення.

Уряд підвищив тариф на електроенергію для населення - Міненерго 31.05.24, 17:13

Є комісія незалежна, яка здійснює тарифоутворення на цьому ринку і тут питання саме наскільки додаткове підвищення може бути сприйняте громадянами. Наявність електрики, на мою думку, є більш великою проблемою, ніж тарифоутворення

- додав Марченко. 

Доповнення

В Меморандумі МВФ вказується, що потенційні реформи, як тільки дозволять умови, включають додаткове поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів та соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та винятково прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам.

"Як тільки війна закінчиться, буде потрібно поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств", - йдеться в Меморандумі.

МВФ прогнозує, що дефіцит електроенергії в Україні буде ліквідовано до початку 2026 року30.06.24, 10:08

Нагадаємо

Ключова умова для перегляду програми розширеного фінансування (EFF) у вересні вже виконана - перезавантаження Бюро економічної безпеки. Нині є низка технічних вимог, які в основному стосуються гуманітарної і фіскальної політики, які можуть бути виконані до зазначених термінів. Наступні перегляди програми, де Україна може отримати 2,2 млрд доларів, планується на вересень та грудень. 

Павло Башинський

Економіка

Популярні

Новини по темі