urahan-beryl-pronissia-nad-yamaikoiu-zabravshy-zhyttia-7-osib-na-pivdennomu-skhodi-karybskoho-baseinu

Ураган "Берил" пронісся над Ямайкою, забравши життя 7 людей на південному сході Карибського басейну

 • 17742 переглядiв

Ураган "Берил" пронісся над Ямайкою в середу, принісши із собою сильний вітер і зливовий дощ після того, як як потужний шторм 4-ї категорії раніше вбив щонайменше сімох людей і завдав значної шкоди на південному сході Карибського басейну, пише УНН із посиланням на AP.

Деталі

Національний центр ураганів США повідомив, що "око" урагану "Берил" "зачепило південне узбережжя Ямайки".

На Ямайці було запроваджено режим НС, а острів було оголошено зоною лиха за кілька годин до того, як на нього обрушився "Берил". Прем'єр-міністр Ендрю Холнесс повідомив, що положення про зону лиха діятиме протягом наступних семи днів. Наказ про евакуацію було ухвалено для населених пунктів по всій Ямайці, у схильних до повеней і зсувів районах.

Дощ лив на острові протягом кількох годин, на тлі того, як жителі прислухалися до заклику влади сховатися, поки не мине шторм. У більшій частині столиці було відключено електрику. Холнесс заявив у середу вдень, що близько 500 осіб було поміщено в укриття. До вечора він заявив, що Ямайка ще не бачила "найгіршого з того, що могло трапитися".

За даними урядової інформаційної служби, кілька доріг у населених пунктах у внутрішній частині країни постраждали від повалених дерев і опор, а деякі населені пункти в північній частині залишилися без електрики.

До полудня в столиці вже завивав вітер, хвилюючи море, коли "око" "Берилу" перемістилося до південного узбережжя острова.

Джон Портер, головний метеоролог AccuWeather, назвав "Берил" "найсильнішим і найнебезпечнішим ураганом, з яким Ямайка зіткнулася, ймовірно, за останні десятиліття".

Ураган "Берилл" обрушился на Ямайку: погибло 9 человек04.07.2024, 05:47

Попередження про ураган діяло на Ямайці, Великому Каймані, Малому Каймані та Каймані-Браку, а також на узбережжі півострова Юкатан у Мексиці від Пуерто-Коста-Майя до Канкуна. За даними Національного центру ураганів США, "Берил" трохи ослабне протягом наступних дня або двох, але все одно буде на рівні сильного урагану або близько до нього, коли пройде поблизу Кайманових островів у четвер і досягне мексиканського півострова Юкатан пізно ввечері в четвер або п'ятницю.

Карибське узбережжя Мексики вже готується до "Берилу".

Голова агентства цивільної оборони Мексики заявив, що "Берил", як очікується, завдасть рідкісного подвійного удару по Мексиці. Лаура Веласкес сказала, що ураган, як очікується, обрушиться на відносно безлюдну ділянку карибського узбережжя між Тулумом і внутрішнім містом Феліпе-Каррільйо-Пуерто. Оскільки узбережжя здебільшого складається з лагун і мангрових заростей, у районі на південь від Тулума мало курортів і готелів.

У середу мексиканські урядовці вивезли яйця морських черепах із пляжів Канкуна, намагаючись захистити їх від штормового нагону.

Очікується, що ураган ослабне до тропічного шторму, коли перетне півострів Юкатан, а у вихідні знову досягне сили шторму в Мексиканській затоці. Веласкес сказала, що потім очікується, що "Берил" вдруге вразить територію Мексики в штатах Веракрус або Тамауліпас на узбережжі затоки, недалеко від кордону з Техасом.

Самый ранний в истории ураган 4-й категории "Берилл" угрожает островам Карибского бассейна01.07.2024, 10:08

Пізно ввечері в понеділок "Берил" став найбільш раннім штормом, який переріс в ураган 5-ї категорії в Атлантиці, і у вівторок досяг максимальної швидкості вітру в 270 км/год, а потім ослаб до все ще руйнівної 4-ї категорії. Пізно ввечері в середу центр шторму знаходився в близько 905 км на схід-південний схід від Тулума, Мексика. Максимальна стійка швидкість вітру становила 215 км/год, і він рухався із заходу на північний захід зі швидкістю 32 км/год.

Очікувалося, що південне узбережжя Ямайки, де розташований Кінгстон, візьме на себе основний тягар удару "Берила": рівень прибережних вод у деяких районах мав піднятися від 1,8 до 2,7 метрів вище нормального рівня припливу.

Поки "Берил" мчав Карибським морем, рятувальні бригади на південно-східних островах визначали масштаби збитків, завданих ураганом Карріаку, острову в Гренаді.

У місцевій організації з надзвичайних ситуацій повідомили, що близько 95% будинків у Мейро і Юніон-Айленді було пошкоджено ураганом "Берил".

Повідомляється, що троє людей загинули в Гренаді та Карріаку, а ще одна - у Сент-Вінсенті та Гренадинах. За словами офіційних осіб, ще три випадки смерті зареєстровано на півночі Венесуели, де п'ятеро людей зникли безвісти. Близько 25 000 людей у цьому районі також постраждали від проливних дощів через "Берил".

Один смертельний випадок у Гренаді стався після того, як дерево впало на будинок, повідомила Associated Press міністр навколишнього середовища Керрін Джеймс.

Прем'єр-міністр Гренади Дікон Мітчелл заявив у вівторок, що там немає електрики, дороги непрохідні, а можливе зростання кількості загиблих "залишається похмурою реальністю".

Прем'єр-міністр Сент-Вінсента і Гренадін Ральф Гонсалвеш пообіцяв відновити архіпелаг.

Доповнення

Останнім сильним ураганом, що обрушився на південно-східну частину Карибського басейну, був ураган "Айван" 20 років тому, який забрав життя десятків людей на Гренаді.

Популярні

Новини по темі

росіяни вдарили по Нікополю, семеро постраждалих

 • 26816 переглядiв