upts-lobiiuie-svoi-interesy-u-ssha-y-skarzhytsia-na-utysky-v-ukraini

УПЦ лобіює свої інтереси у США й скаржиться на утиски в Україні

 • 2674 переглядiв

У США останніми тижнями почала активно лунати критика на адресу українського уряду в нібито  обмеженні релігійних свобод в країні. Як з'ясував Голос Америки, принаймні частково це походить від кампанії, яка здійснюється американськими лобістами, які представляють інтереси Української православної церкви, передає УНН.

Це звинувачення пролунало навіть під час третіх дебатів учасників республіканських праймеріз у Маямі. Перераховуючи вади України, які, на його думку, не роблять її "взірцем демократії" і, отже, гідною підтримки США, Вівек Рамасвамі заявив, що Україна заборонила Українську православну церкву.

"Парламент зробив це лише минулого тижня за підтримки наших доларів", — сказав Рамасвамі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві третини українців виступають за повне припинення діяльності упц мп – опитування

Зазначається, що раніше в популярному в США шоу на X (короткий ролик із шоу переглянули 54,9 млн осіб на момент написання статті) медійна особа Такер Карлсон звинуватив український уряд у забороні "цілої християнської конфесії".

У шоу представник Української Православної Церкви у США Роберт Амстердам сказав, що, хоча він займає проукраїнську позицію, він не розуміє, чому гнів, викликаний стражданнями у війні з росією, спрямовується на його клієнта, "відданого Богу, послідовники якого, дозвольте мені бути відвертим, є найпобожнішою частиною українського народу".

Видання The Hill опублікувало статтю професора Школи права Кері Пенсильванського університету Вільяма Бурке-Вайта, в якій він пише про те, що закон, який Верховна Рада може ухвалити найближчим часом, "заборонить Українську православну церкву".

"Цей закон не лише позбавить мільйони українців свободи віросповідання, але й підірве основну опору оборони України від російської агресії – бути на правильному боці закону", - пише він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов'язані з рф

Йдеться про законопроект 8371 ("Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій"), проголосований у першому читанні Верховною Радою України 19 жовтня. Наразі депутати працюють над внесенням поправок перед другим читанням.

Юристи Роберт Амстердам і Вільям Бурке-Вайт були найняті представляти інтереси Української православної церкви і зареєстровані в Міністерстві юстиції США. Це підтвердив в інтерв`ю Голосу Америки Амстердам, сказавши, що вони цим займаються вже кілька місяців. Їхнє основне, але не єдине завдання, розповів він, домогтися відкликання законопроєкту №8371.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держетнополітики пояснили суть законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов'язаних з рф

Голова Державної служби етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський в інтерв'ю Голосу Америки пояснив, що закон уповноважує ДЕСС перевіряти наявність зв'язків будь-якої релігійної організації з росією. Якщо такі зв’язки будуть виявлені, агентство попросить організацію внести конкретні зміни.

Якщо релігійна організація відмовилася виконувати вимоги закону, державна служба звертатиметься до суду. Отже, останнє слово буде за цивільним судом. Це не заборона", - сказав він.

Єленський говорить, що закон не обмежує релігійну свободу.

"Мова йде не про релігійну свободу. Це про національну безпеку. Це про права людини. Підпорядкування Московському патріархату не є частиною православного вчення", - зазначив Єленський.

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф поранила волонтера у Херсоні

     • 1692 переглядiв