ukrayinskiy-posol-zaperechuye-viynu-za-pamyatniki-u-berlini-z-diplomatom-z-polschi

Український посол заперечує "війну за пам'ятники" у Берліні з дипломатом з Польщі

 • 16239 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. У січні поточного року в польському виданні Onet вийшла стаття Керівника варшавського Центру стратегічних досліджень Вітольда Юраша "Польсько-українська війна за пам'ятники в Берліні" про конфлікт між польським послом в Берліні Анджеєм Пшілебским і послом України Андрієм Мельником з історичних питань. У відповідь на статтю, вже в лютому, в редакцію видання написав український дипломат, роз'яснивши нюанси й обставини суперечки. Детальніше про це пише УНН.

"Польсько-українська війна за пам'ятники в Берліні"

У своїй статті, Юраш повідомляє про торішній інцидент, коли польський посол написав листа українському колезі з критикою, що стосується зокрема даних про кількість загиблих в II світовій війні українців.

Експерт, посилаючись на джерело в дипломатичних колах, стверджує, що лист польського посла був реакцією на дії українського дипломата, який нібито "активно виступав проти будівництва в Берліні пам'ятника польським жертвам Третього рейху".

Варто відзначити, що на початку січня Мельник в інтерв'ю німецькому Spiegel розкритикував рішення Бундестагу про створення в Берліні місця пам'яті польським жертвам нацизму, забувши при цьому про українців.

За словами Юраша, цей факт викликав реакцію Пшілебського, тон листа якого послу Мельнику був "принаймні далекий від дипломатичного".

Так, зокрема, посол Республіки Польща "мав рацію, кажучи, що саме українці, а не поляки, приєдналися до загонів, які не тільки співпрацювали з німцями, а й брали активну участь у Голокості (наприклад, в різанині євреїв в Бабиному Яру) і нагадав про Волинську різанину, але, з іншого боку, здається абсолютно неправомірним занижувати дані про кількість українських жертв".

Відомо, що Мельник направив цей лист депутатам Бундестагу.

Що говорить український дипломат

У листі для Onet, опублікованому сьогодні, 4 лютого, Мельник стверджує, що матеріал Юраша містить низку помилкових тверджень і тим самим вводить в оману читачів.

"Перш за все, як посол України в Німеччині, я ніколи не заперечував і не перешкоджав створенню меморіалу, присвяченого польським жертвам нацизму", - стверджує український дипломат.

Він зазначає, що через впливові німецькі та українські ЗМІ всіляко підтримував рішення Бундестагу щодо пам'ятника полякам.

"По-друге, заява в публікації про те, що безсоромний лист польського посла в Німеччині на мою адресу нібито став реакцією пана Пшілебського на спроби української сторони перешкодити встановленню пам'ятника польським жертвам війни. Це не правда. Таких кроків не було і бути не може!" - заявляє Мельник.

За його словами, "зухвалий тон" листа польського колеги "глибоко образив" Мельника.

"Однак справжня причина написання цього полягала в тому, щоб поставити під сумнів зміст мого виступу перед німецькими ЗМІ щодо кількості втрат українського населення під час Другої світової війни - не менше 8 мільйонів, з яких 5 мільйонів - мирні жителі", - зазначає дипломат.

Він назвав дії Пшілебського недружнім кроком до процесу історичного примирення, ініційованого президентами України і Польщі.

У листі президенту і депутатам Бундестагу, зазначає Мельник, він знову привітав ідею меморіалу польському народу, а метою написання такого листа було "застерегти німецьких парламентаріїв від використання подвійних стандартів при вшануванні пам'яті жертв націонал-соціалізму в Східній Європі".

"Наостанок: хочу наголосити, що в Берліні немає українсько-польської війни! Однак ми бачимо присутність темних сил - як зовнішніх і не тільки в Росії, так і внутрішніх, - які за всяку ціну хочуть розділити наші народи, посіяти між нами розбрат і недовіру. Тільки разом ми, українці і поляки, зможемо ефективно цьому протидіяти, відстоюючи свої інтереси ... Наші народи повинні в один голос говорити про делікатні питання історичної пам'яті, особливо в Німеччині. І найголовніше, ми не можемо дозволити третім силам вбити клин між українцями і поляками", - додав він.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Що найчастіше "кошмарить" бізнес: названо топ-5 скарг

     • 17074 переглядiв