ukrayina-vidkinula-propozitsiyu-iraku-vistupiti-poserednikom-u-peregovorakh-iz-rosiyeyu

Україна відкинула пропозицію Іраку виступити посередником у переговорах із росією

 • 848454 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. У понеділок Ірак запропонував виступити посередником між Україною та росією, щоб спробувати покласти край війні в Європі, але міністр закордонних справ України відхилив цю пропозицію під час рідкісного візиту до Багдаду. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив позицію Києва, згідно з якою Україна не братиме участі у жодних мирних переговорах, якщо росія не піде з усієї території України.

В Іраку Кулеба зустрівся зі своїм колегою Фуадом Хусейном. Це був перший візит української офіційної особи до Багдада після вторгнення росії до України у лютому 2022 року та перший візит міністра закордонних справ України за 11 років.

Хусейн вказав на багаторічний досвід Іраку у веденні воєн та конфліктів, а також у проведенні переговорів між ворожими сторонами, як-от недавні переговори між Саудівською Аравією та Іраном.

Багдад "має досвід спілкування з країнами, між якими існує напруженість", і "готовий служити справі миру", заявив Хусейн на пресконференції в понеділок. "Продовження війни буде небезпечним не лише для двох країн, а й для всього світу".

Кулеба сказав, що поки що Україна розглядає "Ірак як країну, здатну будувати мости… росія переходить у наступ… і це найбільша перешкода на шляху до миру".

"Нам потрібно, щоб росія погодилася з дуже простим фактом: вона повинна припинити війну і піти", - додав Кулеба.

Відхиливши пропозицію Багдада про посередництво, Кулеба сказав, що Україна сподівається на зміцнення відносин з Іраком, і що його візит у понеділок був частиною зусиль щодо "переосмислення українсько-іракських відносин".

Додамо

Ірак, як і більшість Близького Сходу, історично сильно залежить від зерна, що імпортується з України, і споживачі постраждали від зростання цін на продовольство з початку війни.

Нинішній іракський уряд вважається близьким до Ірану, який США звинувачують у постачанні безпілотників до росії для війни в Україні. Іран визнав відправлення безпілотників до росії, але каже, що це було до війни.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Sega придбає виробника Angry Birds Rovio за 770 млн доларів

     • 654764 переглядiв

    Латвія заборонила в'їзд до країни ще 10 громадянам росії

     • 730830 переглядiв