ukenru
ukrayina-nikoli-ne-dozvolit-rozmovlyati-z-soboyu-v-toni-shantazhu-schodo-movnogo-pitannya-groysman

Україна не дозволить розмовляти з собою "в тоні шантажу" щодо мовного питання - Гройсман

 • 10674 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що Україна нікому не дозволить розмовляти з собою "в тоні шантажу", зокрема, в мовному питанні. Про це він заявив відповідаючи на запитання народного депутата Ігоря Лапіна (фракція "Народний фронт") з приводу заяв віце-прем’єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна щодо можливості автономії угорців, передає кореспондент УНН.

Очільник уряду наголосив, що жодні уряди інших країн не можуть диктувати Україні якісь умови щодо освіти і мови.

"Треба пам’ятати, що це Україна, і наша рідна мова – українська, і вона потребує шани, поваги абсолютно всіх громадян України. І ми нікому не дозволимо, як велика європейська 45-мільйонна країна, розмовляти з нами в тоні шантажу", - наголосив Гройсман.

На запитання Лапіна щодо неконституційних дій голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який видає сумнівні документи, а також не помічає розміщення прапорів інших держав на державних українських установах, - за його словами, з такими діями "ми дограємося до Закарпатської народної республіки", - Гройсман зазначив, що "ніхто не має права дозволяти собі виходити за рамки чинного законодавства, яку б назву не мала посада тієї чи іншої людини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриневич обговорила з експертами Венеційської комісії мовну статтю закону про освіту

Він доручив віце-прем’єру не уточнивши про кого йдеться розібратися з ситуацією.

Також Гройсман додав, що якщо будуть підстави, то він готовий звернутися до президента України щодо ситуації в Закарпатській області.

"Якщо потрібно буде звернутися до президента для врегулювання цього питання, то я звернуся", - зазначив прем’єр.

Українські Національні Новини

Політика