ukrainski-vcheni-vyiavyly-prychynu-lokalnoho-tanennia-lodovykiv-v-antarktydi

Українські вчені виявили причину локального танення льодовиків в Антарктиді

 • 31672 переглядiв

Українські дослідники припускають, що гаряче атмосферне ядро, спричинене накладанням теплих повітряних потоків, може прискорювати танення льодовиків в Антарктиді. Це відкриття було зроблено в рамках проекту PolarRES, що фінансується ЄС.

Українські метеорологи з'ясували, що нетипове гаряче ядро в атмосфері може бути причиною  швидкого танення деяких льодовиків  в Антарктиці. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що гаряче ядро в атмосфері утворюється накладанням одне на одного двох потоків теплого повітря. 

Такого висновку дійшли метеорологи Національного антарктичного наукового центру в межах проєкту PolarRES: Дослідження майбутнього полярного клімату. Він триває вже кілька років і фінансується з програми ЄС "Горизонт 2020". У проєкті наші вчені досліджують екстремальні потепління та опади в Антарктиці

- заявили в науковому центрі.

Очільник відділу фізики атмосфери та геокосмосу НАНЦ Денис Пишняк пояснив, що вчені вивчають фізичні механізми утворення екстремальних потеплінь у різних масштабах, а також у перспективі зміни клімату. Перед усім науковці зосереджені на на поясненні утворень "гарячих точок" – певних районів узбережжя Антарктиди, де танення льодовиків відбувається набагато швидше, ніж у сусідніх районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом десятиліття глобальне потепління може викликати "переломні моменти", які матимуть катастрофічні наслідки для всього світу - вчені

Зазначається, що на танення (а саме зменшення висоти) льодовикового щита впливає надзвичайно багато факторів, дослідження показало, що дуже вагомим є внесок атмосферних процесів

Зокрема, виявлено, що під час потеплінь у районі льодовиків Pine Island (Пайн Айленд) і Thwaites (Твайтес) в атмосфері формується нетипове гаряче ядро.

Такий результат вчені отримали на початку 2023 року й припустили, що саме це ядро є основною причиною локального танення згаданих льодовиків. Тому наступні дослідження спрямували на пояснення механізму утворення гарячого ядра атмосфери та шляхів передачі тепла до поверхні льодовика.

Тоді науковці виявили несподівану особливість. У районах локальних потеплінь потік теплого вологого повітря з півночі накладається на теплий феновий (сухий) потік зі сходу. Внаслідок цього формується, по-перше, товстий шар теплого повітря, а, по-друге, утворюються опади у вигляді снігу (через вимушений підйом вологого повітря над сухішим, а також над континентальним схилом)

- резюмували в Національному антарктичному науковому центрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ долає ключовий поріг потепління з такою швидкістю, що це занепокоїло вчених - ВВС

Доповнення

Вчені допускають, що цей рясний сніг в процесі падіння встигає розтанути й перетворитися на теплий дощ. Тобто опади, імовірно, забирають тепло з теплої частини приземної атмосфери і переносять його на поверхню льодовиків.

Крім того, від дощу сніговий покрив стає темнішим і поглинає більше світла та інфрачервоного випромінювання, що теж прискорює його танення.

У науковому центрі наголошують, що актуальним є питання, як зміняться окреслені процеси, якщо атмосфера стане ще трохи теплішою. Результати на ці відповіді вчені сподіваються отримати протягом наступного року співпраці.

Нагадаємо

Українські вчені на COP28 повідомили про рекордно високі температури та мінімальний крижаний покрив на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, підкресливши серйозні кліматичні аномалії та їхній вплив на дику природу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Учені з'ясували, що антарктичні пінгвіни засинають 10 тисяч разів на день

Володимир Омельченко

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі