ukraina-vede-peremovyny-zi-shvetsiieiu-shchodo-peredachi-vynyshchuvachiv-gripen-zhovkva

Україна веде перемовини зі Швецією щодо передачі винищувачів Gripen - Жовква

 • 106666 переглядiв

В Офісі президента України підтвердили факт переговорів

Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву шведських винищувачів Saab JAS-39 Gripen. Про це в інтерв’ю Голосу Америки розповів заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає УНН.

Деталі

"Це тема, яку мій президент постійно піднімає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони - з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку", - сказав Жовква.

Нагадаємо

В рамках безпекової угоду, підписаної Президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном передбачається, окрім іншого, надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

Міністр оборони Швеції Пал Йонсон оголосив про триваючі переговори з Україною щодо потенційної передачі шведських винищувачів Gripen після вступу до НАТО.

Популярні

Новини по темі

Боррель та Мішель відреагували на замах на Трампа

 • 24151 переглядiв