ukraina-ta-krainy-yes-provedut-audyt-osvity-ukrainskykh-ditei-za-kordonom

Україна та країни ЄС проведуть аудит освіти українських дітей за кордоном

 • 11311 переглядiв

Вищі органи аудиту України, Польщі, Чехії та Словаччини підтримали проведення міжнародного аудиту щодо освіти українських дітей у Європі. Аудит охопить питання доступу до освіти, збереження національної ідентичності та проблеми інтеграції.

Вищі органи аудиту України, Польщі, Чехії та Словаччини підтримали проведення міжнародного координованого аудиту щодо забезпечення права на освіту українських дітей у школах країн Європи. Про це пише УНН з посиланням на Рахункову палату України.

Деталі.

Протягом 30-31 липня, на запрошення Президента Вищої палати контролю Республіки Польща Маріана Банася відбулась зустріч посадовців європейських країн.

Делегацію Рахункової палати очолила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська наголосила, що для України питання добробут українських дітей за кордоном є одним з пріоритетних. 

Вона зауважила, що загалом з початку повномасштабного вторгнення  російської федерації понад 2 млн дітей з України виїхали з країни. Згідно з даними освітнього омбудсмена України, близько 800 тисяч дітей у 2022-2023 роках інтегрувалися у шкільну систему ЄС.

Однак не існує точних даних щодо того, скільки дітей не мають змоги навчатися.

Питання стратегічного значення – щоб родини, які залишили країну через війну, зберегли зв’язок з Україною, повернулися після нашої перемоги, а українські діти без труднощів інтегрувалися у рідне суспільство. Єдиний спосіб зберегти сталий зв’язок з цими дітьми зараз – це гарантувати їм якісний та постійний доступ до української освітньої системи, яка б підтримувала на належному рівні їхню національну ідентичність. Також важливо розуміти, скільки українських дітей мають, а скільки не мають доступу до освіти за кордоном, наскільки якісним та ефективним є це навчання. Ми маємо сприяти залученості тих, хто не навчається, а також встановити, чи стикаються вони з труднощами

– наголосила Ольга Піщанська.

Україна та Польща працюють над можливістю дітям навчатися української мови у польських шкільних програмах01.05.24, 17:49

За її словами, основними питаннями аудитів ВОА європейських країн будуть:

  • якою мірою українським дітям в європейських країнах забезпечено доступ до шкільної освіти?
  • наскільки українські діти в європейських країнах мають можливість продовжувати навчання в українських школах (не втрачати свою національну ідентичність)?
  • з якими проблемами стикаються українські діти в школах країн перебування?
  • чи володіють уряди європейських країн даними щодо кількості українських учнів та обсягу ресурсів, виділених на їхню освіту та ін. 

Водночас ключовими питаннями аудиту Рахункової палати будуть такі: 

  • яким чином МОН забезпечує можливість українським дітям, які вимушено перебувають в європейських країнах, продовжувати здобувати загальну середню освіту в українських школах?
  • якою мірою українські діти в європейських країнах забезпечені доступом до навчання в українських школах?
  • які електронні освітні ресурси запровадило МОН для навчання в українських школах українських дітей, які перебувають в європейських країнах, у тому числі для дистанційної форми навчання та вивчення українського компонента?
  • наскільки система загальної середньої освіти України адаптована до повернення учнів з європейських країн? 

Тривала війна - випробування на міцність для сотень тисяч українських родин та вітчизняної системи освіти. Але попри все, ми зобов’язані дбати про благополуччя наших дітей та допомогти їм пережити ці випробування з найменшими втратами та не забути Україну.

- наголосила Піщанська. 

Нагадаємо

Україна планує підписати міжурядову угоду з Польщею для розв'язання питань, пов'язаних з навчанням українських дітей у польських школах, включаючи визнання українських освітніх центрів,

Популярні

Новини по темі

Переваги та принцип роботи VMware Broadcom

 • 20009 переглядiв