ukenru
ukraina-prynese-yes-nabahato-bilshe-nizh-koshtuvatyme-protses-pryiednannia-shmyhal

"Україна принесе ЄС набагато більше, ніж коштуватиме процес приєднання" - Шмигаль

 • 24695 переглядiв

Україна принесе ЄС набагато більше вигод, ніж витрати на процес її вступу, що робить її вигідною інвестицією для блоку.

Майбутній вступ України до ЄС принесе союзу більше вигод, ніж витрат, і країни-члени Європейського союзу мають схвалити наступні формальні кроки наприкінці цього тижня, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль  в інтерв'ю виданню Euractiv, передає УНН.

Деталі 

Відповідаючи на запитання про те, чи не побоюється він, що заявка України може стати розрахунком витрат і вигод для деяких країн-членів ЄС, які неохочіше йдуть назустріч, Шмигаль сказав: "Україна принесе ЄС набагато більше, ніж коштуватиме процес приєднання".

Деякі країни-члени ЄС стверджують, що блок повинен спочатку реформувати себе, перш ніж розглядати питання про додавання нових членів. Крім того, у нещодавній доповіді аналітичного центру Bruegel, а також у внутрішніх документах ЄС, з якими ознайомився Euractiv, фінансові витрати на вступ України оцінюються в 110-136 мільярдів євро для семирічного бюджету ЄС, що становить приблизно 0,10-0,13% ВВП блоку.

"Ми бачили звіти, але український ринок, українські сили оборони, українська сировина і критичні матеріали та інші сектори можуть принести набагато більше з погляду безпеки та економічних вигод", - зауважив Шмигаль. 

"Ми можемо пройти через жорсткий переговорний процес, але ми готові до компромісів, що ґрунтуються на взаємних поступках, - але якщо ми подивимося на це як на інвестиційний проєкт, це може бути набагато вигідніше (для ЄС- ред.), ніж (наша - ред.) вартість вступу" - додав прем'єр. 

Відповідаючи на запитання, чи не турбує його те, що деякі країни-члени ЄС, як-от Угорщина, прагнутимуть сповільнити процес вступу до Європейського союзу Шмигаль зазначив, що спірні питання можуть бути вирішені під час переговорів протягом дворічного процесу".

Доповнення 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що переговори про вступ до ЄС можуть розпочатися у перші половині 2024 року.