ukraina-povynna-vykonaty-rekomendatsii-mvf-shchodo-vidkrytoho-konkursu-na-posadu-ochilnyka-fhvfo-vid-tsoho-zalezhatyme-findopomoha-ekspert

Україна повинна виконати рекомендації МВФ щодо відкритого конкурсу на посаду очільника ФГВФО, від цього залежатиме фіндопомога - експерт

 • 61682 переглядiв

Україна повинна виконати рекомендації МВФ щодо відкритого конкурсу на посаду очільника ФГВФО, від цього залежатиме фіндопомога, вважає експерт.

Україна повинна виконати рекомендації Міжнародного валютного фонду щодо проведення відкритого конкурсу на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Від цього в тому числі залежатиме отримання іноземного фінансування у майбутньому. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Контекст

Раніше стало відомо, що Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб звільнила Світлану Рекрут з посади директора-розпорядника ФГВФО у звʼязку із закінченням строку її 5-річного контракту. Наразі обовʼязки директора-розпорядника виконує заступниця Рекрут Ольга Білай. За даними ЗМІ, адмінрада Фонду планує призначити нового керівника в закритому режимі. Серед претендентів - Білай і очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш.

В одному з інтервʼю Рекрут повідомила, що МВФ вимагає від України внесення змін в законодавство в частині проведення відкритого конкурсу на посаду очільника ФГВФО. Наразі такої процедури в законодавстві немає. За її словами, Київ взяв на себе зобовʼязання розробити і затвердити таку процедуру навесні 2025 року. Не виключено, що Білай може залишитись в.о. директора-розпорядника ФГВФО до проведення відкритого конкурсу на цю посаду, адже який сенс призначати нового керівника на пів року?

"Якщо МВФ вимагає по цій посаді відкритого конкурсу - то українській владі варто не просто прислухатися, а так і зробити. Бо якщо і далі Україна буде крок за кроком робити всупереч рекомендаціям наших партнерів, у яких ми без кінця беремо різного роду допомогу - від військової до фінансової, то в якийсь момент просто постане питання надання цієї допомоги, чи її зменшення", - зазначив Новак.

Він додав, що внутрішня політика в Україні у міжнародних партнерів асоціюється з корупцією, і вони вважають, що ми "глибоко корупційна країна". Тому, на думку Новака, у питаннях призначення посадовців не варто йти всупереч рекомендаціям міжнародних партнерів, особливо МВФ, від допомоги якого ми будемо залежні ще мінімум кілька років.

Додамо

Раніше журналісти зʼясували, що один із претендентів на посаду директора-розпорядника ФГВФО Павло Поляруш неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення. Зокрема, за даними ЗМІ, у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

Член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає, що правоохоронці повинні розібратися з виїздами Поляруша за кордон. А член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає, що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Популярні

Новини по темі

Харків ворог атакував попередньо "Іскандером" - ОВА

 • 31308 переглядiв