ukraina-maie-vyiavliaty-biznesy-poviazani-z-rf-za-kordonom-i-prypyniaty-sproby-ahresora-vplyvaty-na-mizhnarodnu-polityku-ekspert

Україна має виявляти бізнеси, пов'язані з рф за кордоном, і припиняти спроби агресора впливати на міжнародну політику - експерт

 • 103644 переглядiв

Україна має виявляти бізнеси, пов'язані з рф за кордоном, і припиняти спроби агресора впливати на міжнародну політику, вважає експерт.

Україна має активно виявляти бізнеси, пов'язані з рф за кордоном, і працювати над запровадженням санкцій проти них для того, щоб рф не мала можливості впливати на міжнародну політику. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

"Українська держава має теж на цьому полі активно працювати і виявляти разом із нашими партнерами ті бізнеси, які можуть бути пов'язані з рф або її сателітами - білоруссю чи іншими країнами, дружніми до режиму путіна, таким чином, щоб можна було разом проти цього виступати й обмежувати рф, де тільки це можливо", - наголосив Желіховський.

За його словами, санкції - дієвий механізм стримування росії, адже президент рф володимир путін активно вимагає їхнього зняття. "Тому потрібно посилювати роботу в цьому напрямку, щоб можна було виявляти, де тільки можливо, російські інтереси", - зазначив він.

Водночас експерт не виключає, що росія може зберігати вплив саме через компанії своїх громадян, які працюють за кордоном. "Я не виключаю, що, можливо, справді росія має можливість впливати на ті чи інші фігури, зокрема, і в ЄС, щоб мати можливість просувати і свої економічні інтереси, і свої фінансові інтереси", - сказав Желіховський.

На його думку, саме через таких осіб російській владі вдається гальмувати санкційні процеси. "Ми маємо розуміти, що якраз за такими бізнесами можуть ховатися агенти впливу в ЄС, а тому ми бачимо, що в такий спосіб вони можуть впливати і на думки, і таке інше, а потім приводити до влади ті політичні сили в Європі й інших країнах вільного світу, які були б зручні для кремля", - зазначив Желіховський.

Додамо

Одним із прикладів активної діяльності за кордоном є швейцарська компанія Omega Terminal S.A. громадянина рф Михайла Іпатова, яка слугує основним прикриттям для її керівника, що дає йому змогу спокійно працювати, зокрема й в Україні. Згідно з відкритими даними, швейцарська компанія Іпатова є засновником однойменної української компанії "Омега Термінал-Україна". Примітно, що ця компанія росіянина працює з компанією "Аттолло Гранум", через яку одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко спробували зберегти контроль над зерновим терміналом "Олімпекс". "Аттолло Гранум" також фігурує в кількох кримінальних провадженнях за фактами ухилення від сплати податків, а також, з великою ймовірністю, активно співпрацює з підсанкційним контрабандистом Вадимом Альперіним. Іпатов також керує ще однією швейцарською компанією Грози та Науменка - GNT Europe SA. Ця компанія не просто входить до агрохолдингу GNT Group Грози та Науменка, вона володіє в Україні частками в низці компаній, які продовжують працювати і після широкомасштабного вторгнення росії. Ба більше, деякі навіть підозрюються в "сірому" експорті зернових.

Окрім того, за даними ЗМІ, з 2020 року Іпатов є керівним партнером Algorithmics Central Europe. Algorithmics (Algoritmika в росії) - провідна російська онлайн-школа програмування. Згідно зі швейцарським реєстром, Іпатов у 2022 році також відкрив школу Algorithmics у Женеві (Швейцарія), а раніше її філія почала працювати в Чехії та Польщі.

За даними ЗМІ, російська "Алгоритміка", як і сам Іпатов, тісно пов'язані з дуже близьким до путіна підсакційним мільярдером Володимиром Потаніним, який, зокрема, володіє Росбанком, а також "Норнікелем". Російський олігарх інвестував у школу 10 мільйонів доларів.

У 2022 році Україна та низка інших країн, зокрема Канада і США, запровадили санкції щодо Потаніна. Відповідно олігарх не може вести справи за кордоном самостійно. Не виключено, що Іпатов є одним із пішаків у грі російської влади на міжнародній арені.

Але виникає запитання, як на третій рік війни така людина може вести бізнес в Україні і не де-небудь, а на стратегічно важливому підприємстві - зерновому терміналі "Олімпекс"? І чому правоохоронні органи досі це дозволяють?

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі