u-yes-zanepokoieni-rishenniam-hruzii-shchodo-povtornoho-perehliadu-zakonoproiektu-pro-inozemnykh-ahentiv

У ЄС занепокоєні рішенням Грузії щодо повторного перегляду законопроєкту про "іноземних агентів"

 • 40672 переглядiв

У ЄС закликали Грузію відмовитись від повторного перегляду законопроєкту про "прозорість іноземного впливу" через його потенційний вплин свободу ЗМІ.

Рішення керівної партії Грузії про повторне внесення законопроєкту про "прозорість іноземного впливу" викликає серйозне занепокоєння серед членів ЄС. Про це пише УНН з посиланням на заяву речника Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петера Стано.

Деталі 

У ЄС підкреслюють, що минулого року уряд Грузії пообіцяв відкликати цей законопроєкт. 

Створення та підтримка сприятливого середовища для організацій громадянського суспільства та забезпечення свободи ЗМІ є основою демократії. Це також має вирішальне значення для процесу вступу до ЄС

- йдеться в заяві речника Єврокомісії.

У Євросоюзі нагадують, що Європейська рада надала Грузії статус кандидата за умови вжиття відповідних кроків, викладених у рекомендації Комісії від 8 листопада 2023 року.

Зокрема, крок 9 містить рекомендацію для Грузії забезпечити вільну діяльність громадянського суспільства, а крок 1 закликає Грузію боротися з дезінформацією проти ЄС та його цінностей.

 Ми заохочуємо політичних лідерів Грузії прийняти та впровадити реформи, які відповідають заявленій меті приєднання до Європейського Союзу, яку підтримує значна більшість громадян Грузії. ЄС закликає Грузію дотримуватись своїх зобов’язань щодо просування демократії, верховенства права та прав людини.

- підсумували в Єврокомісії.

Нагадаємо

Правляча партія Грузії планує повернутися до законопроєкту, що вимагає від організацій, які отримують іноземні кошти, реєструватися як "іноземні агенти", попри протести й критику з боку опонентів і західних країн минулого року.

Популярні

Новини по темі