ukenru
u-ssha-sklali-dopovid-pro-novitnye-rosiyske-ozbroyennya

У США склали доповідь про новітнє російське озброєння

 • 16308 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Спеціаліст в галузі стратегічних озброєнь Джилл Рубі для організації Nuclear Threat Initiative (NTI) підготувала документ під назвою "Нові російські засоби доставки ядерних боєприпасів", що охоплює шість нових розробок, про які говорив президент РФ Володимир Путін в 2018 році: МБР "Сармат", гіперзвукові системи "Авангард", "Циркон" і "Кинджал", а також оснащені ядерними руховими установками системи "Буревісник" і "Посейдон", передає УНН з посиланням на "Голос Америки".

Так, за словами дослідниці, усі матеріали доповіді були отримані з відкритих джерел і містять технічні характеристики, можливі терміни розгортання і бойове призначення описуваних систем.

"Ядерні ініціативи Путіна є ризикованими і ускладнюють дипломатичні відносини, вже натягнуті через ймовірні порушення Росією Договору про ядерні сили середньої і меншої дальності (і виходу США з нього), а також і невизначеності щодо того, чи погодяться дві країни на продовження терміну дії договору СНО-3. Російські системи, скоріше, зроблять глибшою стратегічну нестабільність, ніж переконають Сполучені Штати переглянути свій намір розвивати нові ядерні можливості, як це було оголошено в Огляді ядерної політики США в 2018 році", - заявила Рубі про можливі результати кроків Володимира Путіна в сфері ядерної зброї в передмові до доповіді.

Так, у всіх шести розроблюваних Росією систем, на думку Рубі, є одна практична мета - прорив чи обхід протиракетної оборони США. Деякі з систем, йдеться в доповіді, прямо розроблені для ураження об'єктів ПРО США в Польщі та Румунії - йдеться про гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс "Кинджал".

Окрім цього, як зазначено, публічне оголошення Путіна про розробку цих систем несло відразу кілька інформаційних функцій: лідер РФ заробляв додаткові бали в очах електорату під час президентської кампанії 2018 року, а також посилав сигнал США і союзникам по НАТО про те, що готовий до цієї гонки озброєнь.

Як повідомила в коментарі до доповіді віце-президент NTI Лінн Растін, як мінімум деякі з розроблюваних Росією нових або модернізованих озброєнь підпадають під договір СНО-3, тому обидві країни повинні негайно почати предметні переговори щодо продовження терміну дії цього документа, який закінчується в 2021 році.

Рубі робить в своїй доповіді висновок, що практично всі системи, про які заявляв Путін, не будуть доведені до стадії розгортання в найближчому майбутньому.

"Усі ці системи перебувають у стадії розробки, і я б не сказала, що у всіх випадках присутній намір довести їх до поставки на озброєння, тому що дуже багато часу і грошей піде на те, щоб це зробити. Так що поки це тільки розробка, і лише в деяких випадках - випробування", - сказала вона.

І навіть у разі, якщо розробка, випробування і розгортання нових російських систем відбудуться, експерт вважає, що практично нічого не зміниться.

"У стратегічному плані незрозуміло, чи привносять ці системи в ситуацію щось нове, крім прагнення обійти протиракетну оборону. Тому що існуюча ядерна зброя цілком успішно вирішує стратегічне завдання створення загрози для цілей противника, і ці системи будуть робити те ж саме. Тобто, з появою цих систем у нас немає ніякої кардинальної зміни ситуації. Зрозуміло, що обидві наші країни будуть з розвитком технологій шукати нові способи доставки ядерного заряду, але це - все той же ядерний заряд", - говорить вона.

Рубі також висловила думку, що інцидент в серпні цього року під Северодвінськом, коли стався викид радіації і загинули люди, міг відбутися не з крилатою ракетою "Буревісник", а з ядерною торпедою "Посейдон".

"Я думаю, що це міг бути "Посейдон", тому що перші повідомлення з боку Росії про те, що сталося, містили інформацію, що це був двигун з ядерним реактором. Те, що все це було на платформі з людьми в морі, говорить мені, що це могло бути випробування в воді двигуна, пов'язаного з ядерним реактором, і з цього я роблю висновок, що там міг бути "Посейдон", а не "Буревісник". Але це лише мої міркування, я знаю, що є безліч висновків про те, що це був Skyfall ("Буревісник" - ред.)", - заявила вона.

Нагадаємо, в Архангельській області РФ, за 40 км від Северодвінська, 8 серпня стався вибух. Під час вибуху загинули п'ять співробітників "Росатома", ще троє постраждали. The New York Times припустило, що інцидент пов'язаний з випробуваннями крилатої ракети з ядерною енергоустановкою "Буревісник". Аналогічну версію пізніше висловив президент США Дональд Трамп. Кремль не підтвердив цю інформацію. Пєсков 13 серпня послався на офіційну заяву "Росатома" і відмовився від подальших коментарів.

Як писав УНН, двоє постраждалих у результаті реактивного вибуху в РФ померли не від травм, а від наслідків опромінення.

Українські Національні Новини

Новини Світу