u-ryzi-vidkryly-budynok-dlia-ukrainskykh-bizhentsiv

У Ризі відкрили будинок для українських біженців

 • 12833 переглядiв

У Ризі з'явився будинок для українських біженців, де вони можуть жити перші 120 днів перебування в Латвії. Будівля розрахована на 125 осіб, має обладнану кухню та пральні машини.

У латвійські столиці Ризі з'явився будинок для українських біженців, де вони зможуть провести перші 120 днів перебування у Латвії, доки не знайдуть собі іншого житла, повідомляє LSM.lv, пише УНН.

Деталі

Будинок знаходиться на вулиці Уніяс, 49, у Ризі.

У ньому вже оселились перші мешканці, які щойно приїхали з України і потребували житла на перший час.

"Спочатку це була будівля на кшталт гуртожитку, її планувалося передати на відчуження. Але ми зрозуміли, що це справді те місце, яке можна назвати портом миру для жителів України. Де можна відновитись після війни. І підготуватись до подальших кроків свого життя. Тут з усіх боків паркан та дуже зелена територія", - зазначив представник Ризької думи Едійс Пельшc.

Тут можуть розміститися до 125 осіб і залишитися на 120 днів.

На двох поверхах будівлі відремонтовано та мебльовано кімнати. Обладнана спільна кухня, де встановлені електричні плити та пральні машини. Є й посуд. Утім, у коридорах та зовні будівлі ремонт не проводили.

"З мінімумом ресурсів ми досягли дуже багато. Цю будівлю, звісно, треба привести до ладу й візуально. Але все розвиватиметься надалі. І я можу сказати велике спасибі художникам, які добровільно створили малюнки на стінах сходової клітки", - сказав Пельшc.

За словами керівника центру підтримки жителів України Петеріса Грубе, до Риги щодня прибувають українські біженці: "Досить багато, потік досить стабільний. Не маю такої статистики, скільки саме нових приїжджає, бо це змінюється. Люди приїжджають із інших міст, люди приїжджають із інших країн. Але через наш центр на Палес, 9 за день приходить приблизно 240 осіб, а користується першим розміщенням у Ризі на місяць близько 630 осіб".

Для тих, кому в цій будівлі місць не дістанеться, самоврядування, як і раніше, як повідомляється, купуватиме зовнішню послугу і знаходитиме місце для тимчасового житла.

Латвія виділить понад 4 млн євро на курси для інтеграції українських біженців28.03.24, 15:46

Популярні

Новини по темі

У Ризі відкрили будинок для українських біженців

 • 12833 переглядiв

Війська рф вдарили по Невському та Макіївці з "Градів" - ОВА

 • 24119 переглядiв