u-niderlandakh-populist-vilders-zniav-svoiu-kandydaturu-na-posadu-premiera

У Нідерландах популіст Вілдерс зняв свою кандидатуру на посаду прем'єра

 • 107558 переглядiв

Герт Вілдерс, лідер нідерландської популістської Партії свободи (PVV), яка отримала найбільше голосів на виборах 2023 року, зняв свою кандидатуру на посаду прем'єр-міністра через відсутність підтримки з боку інших партій, необхідної для формування коаліційного уряду.

Нідерландський популістський лідер Герт Вілдерс відмовився від своєї заявки на посаду прем'єр-міністра Нідерландів, попри перемогу його партії на виборах 2023 року, повідомляє BBC, пише УНН.

Деталі

"Я зможу стати прем'єр-міністром лише у тому випадку, якщо всі партії у коаліції підтримають це. Цього не було", - написав Вілдерс у X.

"Я хотів би правий кабінет. Менше притулку та імміграції", - зазначив Вілдерс у своєму пості в середу ввечері, додавши при цьому, що "любов до моєї країни та виборця є великою та важливішою за мою власну позицію".

Його права Партія свободи (PVV) отримала найбільшу кількість голосів минулого року, але для формування коаліції їй потрібна була підтримка інших партій.

60-річний Вілдерс провів місяці у переговорах із правоцентристськими партіями VVD, NSC та фермерськими партіями BBB, намагаючись сформувати коаліційний уряд.

За даними нідерландської громадської телекомпанії NOS, лідери цих трьох партій цього тижня наполягали на тому, що єдиний спосіб рухатися вперед - це якщо всі чотири партійні лідери погодяться не мати ролі в уряді.

Переговори PVV з трьома іншими партіями щодо складу нового уряду продовжуються. Переговорник, який очолює останній раунд переговорів, що завершився у вівторок, має подати свій звіт парламенту у четвер.

Наразі не було зрозуміло, чи з'явилася компромісна фігура на посаду прем'єр-міністра.

У четвер очікуються парламентські дебати щодо цього питання.

Доповнення

Перемога PVV минулого року не лише вразила нідерландську політику, а й мала наслідки для всієї Європи, оскільки Нідерланди є одним із членів-засновників нинішнього Європейського Союзу.

Лідер правої партії Нідерландів Вілдерс заявив про готовність допомогти Україні25.02.24, 16:20

Популярні

Новини по темі