u-dii-mozhna-bude-podaty-zaiavu-pro-zlochyny-rosii-v-mizhnarodnyi-reiestr-zbytkiv

У Дії можна буде подати заяву про злочини росії в міжнародний Реєстр збитків

 • 26343 переглядiв

Незабаром українці зможуть подавати повідомлення про пошкоджене або зруйноване житло внаслідок російської агресії через додаток "Дія" до Міжнародного реєстру збитків.

Українці зможуть подати через Дію заяву про пошкоджене житло в міжнародний Реєстр збитків. Про це повідомляється в офіційному Телеграм-каналі порталу Дія, передає УНН.

Деталі

Повідомляється, Міністерство цифрової інформації України підписало угоду про співпрацю з міжнародним Реєстром збитків, який базується в Гаазі.

Скоро кожен українець, чиє житло постраждало, зможе подати заяву в Реєстр за кілька кліків — у Дії. Це потрібно, щоб зафіксувати реальні масштаби шкоди від російської агресії та запустити компенсаційний механізм

- йдеться у повідомленні.

Угоду прокоментував віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров.

Підписав угоду з виконавчим директором міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, Маркіяном Ключковським. Дія стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків від російської агресії

- написав він.

На першому етапі, який стартує у квітні, можна буде надіслати заяви про пошкоджене або знищене житло. Важливо, що на таке житло має бути Акт про обстеження від місцевої влади.

В Україні очікують, що Реєстр збитків почне діяти в першому кварталі 2024 року21.11.23, 19:25

Федоров відзначив, що це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовуватимуть Дію. А у майбутньому в Реєстрі можна буде фіксувати різні категорії збитків від російської агресії. Постраждалі зможуть подати заяви про: шкоду життю та здоровʼю, тортури, позбавлення волі та сексуальне насильство, вимушене переміщення (в Україні та за кордон) тощо.

Зазначається, що на наступних етапах юридичні особи та держава також зможуть заявити про збитки для бізнесу або критичної інфраструктури.

Нагадаємо

Як зазначив Михайло Федоров, Реєстр збитків створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. На сьогодні до Реєстру долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада. Головна мета Реєстру — зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

Останні російські атаки на енергоінфраструктуру завдали збитків щонайменше на 100 мільйонів євро - Укренерго"24.03.24, 20:27

Популярні

Новини по темі

Намагались пограбувати банк: у Львові затримали двох чоловіків

 • 21639 переглядiв

Ракетна атака рф на Київ: головною ціллю була СБУ – ЗМІ

 • 24740 переглядiв

Майже 80% Харкова після масованої атаки рф уже заживлено - мерія

 • 25349 переглядiв

На Харківщині трактор підірвався на міні

 • 23932 переглядiв