Так, станом на 13 червня 2019 року до Держпродспоживчслужби надійшло 69 повідомлень про спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 645 осіб, з них 440 дітей (68,2%).
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживчслужби проведено відповідні санітарно-епідеміологічні розслідування цих випадків.
Зазначається, що основними причинами, які сприяли виникненню і розповсюдженню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме:
• недостатній набір та площа приміщень харчоблоків;
• порушення поточності виробничих процесів приготування їжі;
• не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції;
• відсутність санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини) для виготовлення готових страв із продовольчої сировини;
• не забезпечення вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, дезінфекційного режиму;
• недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для сирої та готової продукції;
• відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду;
• допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників;
• порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв,
• відсутність супровідних документів на частину продукції;
• використання для приготування страв продуктів невідомого походження.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині через отруєння у таборі госпіталізовано 16 дітей