u-derzhgeonadrakh-nazvali-osnovni-prichini-defitsitu-kvalifikovanikh-geologiv-u-krayini

У Держгеонадрах назвали основні причини дефіциту кваліфікованих геологів у країні

 • 13078 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. За останні роки забезпеченість організацій геологічної галузі молодими фахівцями знизилася, водночас спостерігається тенденція відтоку кадрів із галузі. Про це у відповіді на запит УНН повідомили у Державній службі геології та надр України.

Так, за даними відомства, на сьогодні у геологічній галузі зросла частка осіб пенсійного віку і одночасно зменшилася частка персоналу економічно активної вікової категорії до 40 років, особливо у державних організаціях.

Водночас, у Держгеонадрах розповіли, що є причинами дефіциту висококваліфікованих геологічних кадрів:

- відсутність мотиваційних стимулів і недостатній імідж професії геолога для залучення молодих і талановитих кадрів і, як наслідок, зміна вікової структури в бік переважання перед пенсійних і пенсійних груп;

- недостатня взаємодія навчальних закладів з виробничими геологічними організаціями та компаніями-надрокористувачами;

- відсутність системи підвищення кваліфікації кадрів з урахуванням нових потреб розвитку геологічної галузі;

- відсутність сучасних механізмів управління кадровим забезпеченням геологічної галузі, здатних ефективно прогнозувати і задовольняти попит у фахівцях геологічного профілю в умовах сучасного ринку праці;

- у переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти не передбачено такий напрямок підготовки як "Геологія".

У відомстві також наголосили на тому, що зміни у геологічній галузі можливі за належної підготовки молоді, яка спроможна працювати у нових умовах та із новими технологіями.

"Динамічні зміни в українському суспільстві, у тому числі в геологічній галузі, є неможливими без реформування системи освіти, адже головним завданням є підготовка молоді, спроможної працювати у нових умовах, з новими технологіями задля процвітання нашої держави", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, через кризу галузі, геологи працюють 30-40% свого робочого часу.

За словами науковця, директора ДУ “Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України” Георгія Лисиченко, ситуація з підготовкою геологів в Україні - критична.

Так, він пояснив, що геологічна галузь за останні роки в нашій країні стала зовсім непопулярна і ті геологи, які набиралися до вишів, вони фактично не знаходили роботи за спеціальністю, оскільки галузь зовсім не мала коштів на розвиток. А в 2016 році ситуація була доведена просто до кризових показників, адже всі геологічні вузи і факультети, а вони є і в Київському, Львівському, Харківському університетах, в Гірничому університеті в Дніпрі та інших містах разом на бюджет набрали усього 67 студентів.

Науковці переконані, що ігнорування проблем геологічної науки загрожує Україні втротою цілих галузь.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Подружжя з двома дітьми застрягли у заметах на Рівненщині

     • 11266 переглядiв

    Дж.Ассанжа сьогодні в Лондоні допитають у справі про згвалтування

     • 7306 переглядiв

    Із заметів на Рівненщині врятували понад 200 автомобілів

     • 9124 переглядiв

    Через землетрус у Новій Зеландії прорвало дамбу

     • 10332 переглядiв

    Українські АЕС за добу виробили 245,68 млн кВт-г електроенергії

     • 6238 переглядiв

    Обмеження руху транспорту на Житомирщині скасовано - Укравтодор

     • 7163 переглядiв

    Через негоду на Львівщині без світла залишилося 54 населені пункти

     • 7323 переглядiв