turbuiemosia-pro-mentalne-zdorovia-ta-dopomahaiemo-zsu-uchasnyky-zabih-run-4-victory-rozpovily-pro-pidhotovku-do-zabihu

"Турбуємося про ментальне здоров'я та допомагаємо ЗСУ": учасники забіг "RUN 4 VICTORY" розповіли про підготовку до забігу

 • 11174 переглядiв

Учасники забіг "RUN 4 VICTORY" розповіли про підготовку до забігу.

15 вересня у Черкасах відбудеться третій благодійний забіг "RUN 4 VICTORY". Його оранізовує спортивна спільнота "Характер" та Благодійний фонд "МХП-Громаді". Зібрані кошти передадуть на потреби ЗСУ. Учасники заходу розповіли про підготовку до забігу та їхню мету участі у марафоні, передає УНН.

Деталі

До забігу у Черкасах, зокрема, готується інженер з сервісу систем контролю "МХП-Агрофорт" Євгеній Осадчий.

"Біг допомагає мені переключитися, змінити фокус уваги і привести до ладу думки, зрозуміти можливості свого тіла та розвинути дисципліну", - каже він.

Чоловік тренується тричі на тиждень у спортзалі.

"Біг для себе відкрив із початком марафонів на підтримку військових, які ініціювала компанія МХП. Намагаюся пробігати 5-10 кілометрів під час тренувань. До цього брав участь у подібних забігах ще у 2020 році. Тоді подолав 10 кілометрів із перешкодами. Найбільша моя дистанція - 17 кілометрів", - розповів Осадчий.

Спортсмен долучився онлайн до марафону "RUN 4 VICTORY" у Тернополі, який проходив 19 травня.

"Щоб не їхати 700 кілометрів, вирішив бігти у своєму місті. Зареєструвався в програмі, вказав свою геолокацію. Потім увімкнув таймер і побіг. Застосунок прорахував мій маршрут за трекером, середню швидкість. Стартував не разом з усіма в той день, а трохи пізніше. Онлайн можна пробігти у зручний час. Отримав медаль, стартовий номер і смаколики від МХП", - пояснює Осадчий.

Під час тернопільського забігу він подолав 5 км. Таку ж дистанцію Євгеній бігтиме у Черкасах. Початківцям радить позитивно налаштуватися на дистанцію, подбати про зручне взуття й футболку.

"Краще бігти офлайн, з усіма. Це емоції, переживання, підтримка колег. Для мене важливо взяти участь в забігу, адже розумію, що мій донат допоможе військовим. До того ж, спорт - невідʼємна частина мого життя", - підсумував Євгеній.

Завідувач центральним складом запчастин ВП "Баришівка" Богдан Ткач каже, що спорт допомагає йому вивільнити негативні емоції. А під час бігу шукає в собі надможливості.

Родом Богдан із невеликого села на Харківщині. Із 7 до 19 років професійно займався футболом.

"Усе почалося з харківського "Металіста", де я потрапив в основний склад юніорської команди. Їздили по Україні на турніри, займали призові місця. Коли почалася війна у 2014 році, "Металіст" почав розпадатися і нас розформували. Але потім створювалися нові команди, з'являлися спонсори, які все оплачували", - згадує Ткач.

Спортсмен грав за харківський "Металіст". У складі юніорських команд Богдан брав участь у районних, міських, обласних і всеукраїнських футбольних турнірах. Також їздив за кордон. За свою футбольну кар'єру отримав близько 80 медалей. Найбільше пишається нагородою за друге місце на чемпіонаті України з футзалу.

"Біг допомагає розвивати футбольний інтелект. Тому на вихідних або після роботи чи тренувань я виходив на пробіжки з собакою. У нас була німецька вівчарка. Жив за містом, тому з нею виходили в поле і там тренувалися - по 5-10 кілометрів бігали. Це тривало з 12 до 16 років, бо потім почалися більш інтенсивні тренування з футболу", - зізнається Ткач.

Коли чоловік пішов із професійного футболу через особисті обставини, то знайшов нове хобі. Виходив на прогулянки дистанцією у 5-10 км.

"Перший мій забіг відбувся у Харкові. Тоді здолав 10 кілометрів. Найбільша моя дистанція - це півмарафон. Нам тренер задавав темп, а ми за ним бігли до одного з сіл і назад. Це все було в межах тренувань перед змаганнями", - каже Богдан.

Зараз чоловік тренується переважно після роботи двічі-тричі на тиждень. Пробігає різні дистанції, але намагається чергувати темп. 2 км - високоінтенсивно, для підняття силових показників. Ще 5 км - для внутрішньої підготовки на майбутні дистанції, щоб продемонструвати максимум можливостей. У перерві займається на турніках. У вихідні дні грає у футбол.

"Початківцям раджу почати спортивну підготовку зі скандинавської ходьби, особливо якщо людина має зайву вагу. Вона включає в роботу руки і все тіло. Тим, хто вже бігає, треба перед дистанцією розуміти свої можливості. Тобто зважати на самопочуття, настрій і те, як підготували себе до забігу. Якщо людина не готова морально до надзусиль, то навіщо рвати жили і вбивати психіку й організм", - зауважив Ткач.

Перший марафон у межах "RUN 4 VICTORY" пройшов у Тернополі в травні. У ньому взяли участь близько 400 дорослих та 100 дітей. Ще до 100 людей підтримали забіг онлайн. Організатори зібрали 260 тис. грн, а компанія МХП подвоїла цю суму. Кошти передали 105-й бригаді ТрО міста Тернополя.

Другий марафон відбувся у Вінниці в червні. Вдалося зібрати кошти на 30 FPV-дронів, орієнтовною вартістю 500 тис. грн, для 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка.

Восени благодійний забіг "RUN 4 VICTORY" також запланований у Ладижині Вінницької області.

Учасники на вибір пробіжать дистанції у 2, 5, 10 та 21 км. Для реєстрації потрібно внести благодійний донат. Головна мета проєкту - об'єднати зусилля бізнесу та громад у підтримці військових.

Зареєструватися на благодійний забіг у Черкасах можна https://runstyle.net/events/mhp-cherkasy/

Популярні

Новини по темі