tranzyt-nafty-lukoilu-cherez-ukrainu-siiiarto-rizko-vidpoviv-briusseliu

Транзит нафти "лукойлу" через Україну: Сійярто різко відповів Брюсселю

 • 23780 переглядiв

Міністр закордонних справ Угорщини різко відреагував на відповідь Єврокомісії щодо транзиту нафти. Сійярто назвав це скандалом і розкритикував пропозицію використовувати альтернативний маршрут через Хорватію.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у п'ятницю різко відреагував на відповідь Брюсселя стосовно стану справ щодо припинення транзиту нафти російського "лукойла" через Україну, пише УНН.

Деталі

"Півтора тижні тому разом зі Словаччиною ми звернулися до Єврокомісії через те, що Україна заблокувала частину поставок нафти, необхідної для безпечного постачання двох країн. Вчора віце-президент Єврокомісії латвієць Валдіс Домбровскіс надіслав листа моєму словацькому колезі та мені. У ньому він описав, що Україна не загрожує поставкам ні в Угорщину, ні в Словаччину, тим паче є інший трубопровід через Хорватію, давайте ним користуватися", - написав Сійярто у Facebook.

Голова МЗС Угорщини заявив про "скандал" і знову обрушився з критикою на рішення, додавши, що "два листи підтверджують, що це скоординована з Брюсселя акція".

Також Сійярто заявив, що "Хорватія просто не є надійною транзитною країною".

"Це ненадійно, тому що ціна транзиту нафти була збільшена в п'ять разів порівняно з середніми ринковими значеннями з початку війни. Це ненадійно, тому що вони унеможливили MOL використовувати довгострокові транспортні потужності. Це ненадійно, тому що необхідні інвестиції для збільшення пропускної здатності лінії не були здійснені, а про максимальну пропускну здатність наводяться дані, які ніколи ніким не були підтверджені. - заявив Сійярто. - Таким чином, припинення поставок нафти зі сходу залишить Угорщину та Словаччину на милість ненадійної транзитної країни".

ЄС заспокоює Угорщину та Словаччину, що з транспортуванням нафти все в порядку – Bloomberg01.08.24, 16:41

Популярні

Новини по темі

У Київському зоопарку житимуть "штатні" сови ГУР

 • 11380 переглядiв

72% українців за проведення виборів після війни - опитування

 • 16755 переглядiв