ukenru
top-7-tsikavikh-medichnikh-vidkrittiv-pro-vpliv-alkogolyu-na-organizm-lyudini

ТОП-7 цікавих медичних відкриттів про вплив алкоголю на організм людини

 • 25684 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Незалежно від того, як часто людина споживає алкоголь, він впливає на організм різними способами. Безліч досліджень про вплив алкоголю на людський організм показали цікаві результати. УНН зібрав 7 цікавих фактів про вплив помірного споживання алкоголю на здорову людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшла справжня зима: кращі гарячі коктейлі для зігрівання у мороз і завірюху.

1. Помірне споживання алкоголю може захистити від хвороб серця

За даними Американської кардіологічної асоціації, помірне вживання алкоголю підвищує рівень хорошого холестерину ЛПВЩ (ліпопротеїну високої щільності) і зменшує скупчення бляшок в артеріях.

2. Щоденний келих вина знижує ризик діабету і ожиріння у жінок

Дослідження, проведене вченими з Упсальского університету у Швеції і Гарвардської медичної школи, показало, що середземноморська дієта, що багата рослинами, цільнозерновими і оливковою олією, а також келих вина на день - знижують інсулінорезистентність і індекс маси тіла у жінок-учасниць.

У дослідженні були проаналізовані дані здоров'я жінок (WHS), в якому взяли участь понад 25 тисяч жінок-медиків у період з 1992 по 2017 рік.

3. Люди, які споживають алкоголь, живуть довше непитущих

Помірне споживання алкоголю сприяє збільшенню тривалості життя. До такого висновку дійшли дослідники Техаського університету. Так, експерти досліджували життя двох тисяч американців протягом двадцяти років. І встановили, що за час експерименту померло 69% закоренілих непитущих осіб і 80% тих, хто дуже сильно захоплювався алкоголем.

Набагато нижчий був відсоток смертності серед тих, хто вживав алкоголь у помірних кількостях - 50%.

Фахівці стверджують, що такий діапазон по смертності цілком закономірний. Адже саме до помірно питущих можна зарахувати здорову категорію населення.

4. Споживання алкоголю після 50 років благотворно впливає при серцево-судинних захворюваннях і жовчнокам'яній хворобі

Вчені з Бостонського медичного центру у штаті Массачусетс заявили про користь споживання келиха вина на день для людей старше 50 років. Чоловікам старше 50 років експерти рекомендують вживати не більше двох порцій алкоголю на день, що відповідає приблизно 35-40 г спирту (дві банки пива 0,33 л або келих вина), жінкам - не більше однієї порції.

Фахівці відзначили, що алкоголь у таких дозах благотворно впливає на організм при серцево-судинних захворюваннях і жовчнокам'яній хворобі.

5. Алкоголь покращує пам'ять

До такого висновку прийшла група дослідників із Ексетерського університету. Вчені провели дослідження, у якому взяли участь 88 осіб у віці від 18 до 54 років. Добровольцям, які знаходились у себе вдома, було запропоновано запам'ятати слова, схожі з справжніми, але які містять зайву літеру. Потім учасникам експерименту необхідно було виконати другу частину завдання - випити стільки спиртного, скільки вони захочуть. Після цього їм потрібно було запам'ятати кілька зображень після чого можна було продовжити розпиття.

На наступний ранок дослідники виміряли вміст алкоголю у крові учасників експерименту і провели для них тест на пам'ять. У середньому доза спирту на одну людину склала 82,59 грамів, а кількість запам'ятованої інформації помітно збільшилася у порівнянні з контрольною групою, яка не пила алкоголь. Причому у тих, хто випив більше, ефект був виражений сильніше.

Учені поки не можуть пояснити цей феномен з наукової точки зору. За однією із версіі̆, алкоголь допомагає трансферу інформації з короткострокової пам'яті у довготривалу, але це всього лише теорія.

6. Алкоголь корисний для гостроти розуму

До такого висновку прийшли вчені університету американського штату Айова. У листопаді 2020 року у журналі Journal of Alzheimer's Disease вони опублікували відповідні дослідження.

Вчені знайшли зв'язок між споживанням окремих продуктів і когнітивними можливостями. Вони проаналізували дані 1787 британців від 46 до 77 років з місцевого біобанку, де для наукового аналізу зібрана інформація про стан здоров'я і генетичні особливості близько 500 тис. громадян.

Так, за результатами дослідження, на гостроту розуму літніх людей позитивно впливають щоденне помірне споживання алкоголю, особливо червоного вина, і вживання сиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міцна дружба: алкоголь, який мало хто подумав би додати до кави, а дарма.

7. Помірне споживання алкоголю не шкодить чоловічій репродуктивній системі

До такого висновку прийшли вчені з Данії, Канади і США, підбиваючи проміжні підсумки досліджень.

Так, данські вчені почали дослідження у 2011 році. Воно носить назву SnartForældre (майбутні батьки - ред.), у ньому беруть участь 662 пари.

Друге дослідження (за участю 2017 пар) проходить у Канаді і США з 2013 року. В обох дослідженнях беруть участь пари, які намагаються зачати дитину і не вдаються до лікування безпліддя.

Понад 64% учасників дослідження завагітніли протягом першого року. У середньому їх партнери вживали 4,5 порції на тиждень у данському дослідженні і 4,1 порції - в американському.

Різниці у здатності до зачаття між чоловіками, які вживали менше 6 порцій алкоголю на тиждень, і тими, хто взагалі не пив, помічено не було. Однак, було відзначено зниження здатності до зачаття у тих чоловіків, хто зловживав алкоголем (більше 14 порцій на тиждень).

Нагадаємо, Держстатистики раніше повідомляв, що українці віддають перевагу горілці вітчизняного виробництва. На неї припадає 66,1% горілчаних покупок. 

Експерти високий попит на українську горілку пояснюють її унікальною особливістю. Так, Україна відрізняється від всіх інших світових виробників тим, що для виробництва горілки використовує підготовлену, а не дистильовану воду. Це обумовлює високі смакові якості напою.

Нагадаємо, що до ТОП-5 надійних українських виробників якісної горілки входять такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Др. Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Суспільство