ukenru
spravoyu-kryuchkova-surkisiv-nabu-mozhe-okupiti-svoyu-dvorichnu-diyalnist-ekspert

Справою "Крючкова-Суркісів" НАБУ може окупити свою дворічну діяльність - експерт

 • 15918 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. Національне антикорупційне бюро України, за усі роки своєї роботи, обійшлося державі у 2 млрд грн. Повернути майже усі ці кошти до бюджету детективи можуть лише однією справою - "Крючкова-Суркісів" - щодо спекуляцій на енергетичному ринку. Для цього слідчим треба довести фігурантів провадження до суду та змусити віддати вкрадене. Про це у коментарі УНН розповів експерт, екс-депутат ВРУ Андрій Павловський.

"Відомо, що за всі роки, як діє НАБУ, воно обійшлося державі десь у 2 млрд грн. Ще стільки ж передбачено на поточний та на наступний 2020 роки. Держава на утримання правоохоронних органів, у тому числі й НАБУ, витратила набагато більше, ніж вони повертають потім у результаті ефективних корупційних розслідувань. Якби вони хоча б в цій справі повернули гроші - це б виправдало їх існування: і НАБУ, і САП відповідно, і Антикорупційного суду також. Будемо сподіватися, що це буде перша справа, яку розгляне новий Антикорупційний суд і винесе справедливе рішення", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схема "Крючкова-Суркісів" з обленерго обійшлася Україні у понад 1,4 млрд грн

Загалом, за словами Павловського, схеми "Крючкова-Суркісів" - це справа честі для НАБУ, адже вказане провадження стало одним із перших, які зареєструвало Бюро.

"На жаль, поки що жодна гучна і резонансна справа не була доведена до кінця, жодна. По жодній справі немає остаточного судового вироку, щоб ми могли сказати, що провадження пройшло всі етапи — від реєстрації й до логічного завершення — правового висновку суду. Цього немає, і це ставить під сумнів дієвість органів, на які держава щороку витрачає з бюджету мільярди гривень, а вони повертають назад тільки тисячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Справа Суркісів”: НАБУ довело незаконність угод “Енергомережі”

У цій справі йдеться про встановлені величезні збитки державі, на мільярди. Повертати ці кошти можна шляхом передбачених правових механізмів. Для цього треба, щоб наші вищі посадовці, державні очільники, судова влада мали волю та бажання. Судовим рішенням можна запустити механізм конфіскації майна фігурантів, їхніх капіталів, замороження рахунків на банківських установах. І в такий спосіб повернути все, що було вкрадено у держави", - наголосив Павловський.

Нагадаємо, як писав УНН, сьогодні ввечері екс-нардепа Крючкова мають екстрадувати в Україну.

Напередодні журналісти проекту "Схеми" оприлюднили отримані ними телефонні розмови осіб, голос яких схожий на Крючкова, нардепа від БПП Ігоря Кононенка, бізнесменів-братів Ігоря та Григорія Суркісів, а також інших осіб. Переговори підтверджують, що зазначені особи можуть бути причетні до виведення грошей з обленерго в Харкові, Черкасах і Запоріжжі в "приватні кишені".

Зокрема, на одному із записів звучить прохання відвезти гроші обсягом 600 тис. доларів в офіс Суркісів.

ЗМІ неодноразово називали Крючкова людиною Суркісів, адже представники братів входили до керівних органів компанії "Енергомережа", яку й очолював Крючков.

Українські Національні Новини

Політика