ukenru
spozhyvcha-infliatsiia-v-ukraini-spovilnylas-do-32percent-u-berezni-y-prodovzhuie-tendentsiiu-do-znyzhennia-nbu

Споживча інфляція в Україні сповільнилась до 3,2% у березні, й продовжує тенденцію до зниження - НБУ

 • 99699 переглядiв

У березні 2024 року споживча інфляція в Україні сповільнилася до 3,2% у річному вимірі з 4,3% у лютому, а ціни зросли на 0,5% у місячному вимірі, що зумовлено зниженням цін на сирі продукти харчування та паливо через такі тимчасові чинники, як високий врожай, м'яка зима та транспортна блокада західних кордонів.

В березні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2% із 4,3% у лютому. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%. Тенденція до сповільнення інфляції зберігатиметься й надалі. Актуальні дані Держстату оприлюднили на сайті Національного Банку України, передає УНН.

Деталі

У НБУ зазначили, що фактичні темпи зростання цін були нижчими за їхній січневий прогноз (5,0% р/р).

У відомстві стверджують, що на це динаміку повпливали компоненти, що мають мало передбачуваний характер, насамперед це ціни на сирі продукти. Стрімке здешевлення таких продуктів пов’язане передусім з дією тимчасових чинників, вплив яких, вірогідно, вичерпається в другому півріччі 2024 року.

Серед цих чинників: ефекти значних минулорічних врожаїв та м'якої зими цього року, а також наслідки транспортної блокади західних кордонів. Зокрема, обмеження експорту позначилося на збільшенні пропозиції окремих продуктів харчування на внутрішньому ринку, що вплинуло на зниження їхньої вартості.

- пояснили в НБУ.

Крім того, повільніше, ніж очікували українські економісти, дорожчало пальне. Це сталось через помірний ріст світових цін на нафту, та через незвично теплу зиму.

До 400 млн доларів: у НБУ дали оцінку втратам імпорту у лютому на тлі відновлення блокади кордонів05.04.24, 16:10 • [views_0]

Однак фундаментальний інфляційний тиск, на який найбільше впливає монетарна політика Національного банку, послаблювався помірно і був досить близьким до прогнозу. Так, базова інфляція в березні знизилася до 4,2% р/р.

На сповільнення базової інфляції вплинули, зокрема:

▪️ефекти перенесення від здешевлення сирих продовольчих товарів;

▪️поліпшення інфляційних очікувань на тлі відносної стійкості валютного ринку та збереження привабливості гривневих інструментів.

Ще кращі показники зниження інфляції були б, якби Україна не зазнала блокади західних кордонів, та як наслідок здорожчання імпорту, й збільшення витрат бізнесу на оплату праці.

В НБУ пообіцяли, що ці та інші фактори враховуватимуться під час ухвалення рішень із монетарної політики та в оновленому макропрогнозі, який буде оприлюднено вже наприкінці цього місяця.

Споживча інфляція надалі сповільнювалася завдяки як послабленню фундаментального інфляційного тиску, так і здешевленню окремих продуктів харчування через дію тимчасових чинників на боці пропозиції. Ці та інші фактори враховуватимуться під час ухвалення рішень із монетарної політики та в оновленому макропрогнозі.

- узагальнили в НБУ.

Євростат: інфляція в Єврозоні у березні знизилась до 2,4%04.04.24, 05:57 • [views_0]