skorochennia-vakantnykh-posad-u-dps-ne-dodast-efektyvnosti-roboti-podatkivtsiv-nardep

Скорочення вакантних посад у ДПС не додасть ефективності роботі податківців - нардеп

 • 57254 переглядiв

Нардеп Михайло Цимбалюк вважає, що скорочення вакантних посад у ДПС не покращить якість роботи служби. Він наголошує на важливості якісного виконання обов'язків та уникнення тиску на бізнес.

Скорочення вакантних посад у Державній податковій службі не призведе до якіснішої роботи ДПС. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив народний депутат Михайло Цимбалюк.

Деталі

Голова податкового комітету Ради  Данило Гетманцев повідомив, що уряд ухвалив рішення про скорочення чисельності податківців на 15% (3.3 тис. чоловік). За його словами, це вдалося зробити завдяки діджиталізаціі та введенню ризик-орієнтованого підходу податкового контролю в управління податковими органами. Гетманцев зазначив, що за рахунок отриманої економії розмір посадових окладів податківців збільшиться.

Проте, на думку експертів, скорочення ймовірно торкнеться вакантних посад у ДПС, а кількість працівників, які фізично є в податковій навряд дуже зміниться.

Я не вважаю, що скорочення цих посад, більше того вакантних, може вплинути на якісний склад роботи податкової. Важливо, щоб вони якісно виконували свою роботу, щоб знову не було наїздів на бізнес, вимагання сплати податків наперед. Але ця служба особливо в цих непростих умовах обмеженого бюджету і діри дефіциту, яка зростає є надзвичайно важливою

- сказав нардеп.

Він нагадав, що податкова – це фіскальний орган, який виконує  закони і нормативні акти, які ухвалюють Кабмін і Верховна Рада. Тому, на думку нардепа, на ефективність роботи ДПС не завжди впливає її кількісний склад. "Насамперед важливі якісні показники ну і формула – тобто правила гри: що вони мають робити, відсутність корупції, все-таки більше залучення електронних систем, де уникається участь людини, на прикладі автоматичного відшкодування того ж ПДВ. Там, де нема втручання – там все іде нормально, де тільки є втручання людського фактору – починається гальмування і зловживання", - зазначив Цимбалюк.

Крім того, на думку Цимбалюка слід також відмовитись від того, що керівництво податкової працює у статусі "виконуючий обовʼязки". "Тобто вони працюють, не знають свого кар’єрного майбутнього, бо їх можуть будь-коли, без жодних правил і пояснень звільнити, ну і відповідальність така сама. Тобто треба перейти до повноцінного призначення керівника і жорстко питати їх за результати роботи. Це все не складно зробити, бо європейських взірців роботи таких фіскальних служб є безліч", - підкреслив нардеп.

Додамо

Останнім часом зʼявляється все більше повідомлень про викриття фактів корупції серед співробітників податкової служби, в тому числі тих, хто займає керівні посади. Останнім таким прикладом стало затримання на хабарі в.о. заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у м. Києві Дмитра Нефьодова – ставленика в.о. заступника голови ДПС Євгенія Сокура.

Колишній народний депутат Ігор Мосійчук у коментарі УНН розповів, що Сокур погоджує кадрові призначення у відомстві з головою податкового комітету Ради Данилом Гетманцевим. Експерти зазначають, що Гетманцев робить усе можливе, аби податківці вважали себе "господарями життя", які можуть створити проблеми будь-якому бізнесу.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що проти ставленика і правої руки голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева – в.о. заступника голови ДПС Євгенія Сокура 4 листопада 2022 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 КК України. Справа відкрита за фактом перевищення службових повноважень Сокуром, який 26 жовтня 2022 року прийняв розпорядження про анулювання ліцензії ПАТ "Укртатнафта" на виробництво пального. На думку слідства, такі його дії спричинили тяжкі наслідки компанії, а також державі у вигляді неможливості виконання мобілізаційних завдань Міноборони з виробництва та постачання нафтопродуктів для потреб оборони та обороноздатності держави.

Офіс Генерального прокурора підтвердив УНН, що слідчі Державного бюро розслідувань розслідують справу, у якій фігурує виконувач обов'язків заступника голови Державної податкової служби України Євгеній Сокур.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Знайдено уламки вертольота Robinson, який зник у якутії 19 липня

     • 12598 переглядiв

    57 шахтарів опинились під землею через обстріли на Донеччині

     • 35257 переглядiв