sanktsii-ta-kryminalna-vidpovidalnist-yuryst-rozpoviv-shcho-zahrozhuie-ukrainskym-kompaniiam-yaki-spivpratsiuiut-z-rf

Санкції та кримінальна відповідальність. Юрист розповів, що загрожує українським компаніям, які співпрацюють з рф

 • 86410 переглядiв

За співпрацю з росією українські компанії мають притягуватися до відповідальності. Щодо них можуть бути введені санкції або керівництво може бути притягнуто до кримінальної відповідальності. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат АБ "Касьяненко і партнери" Дмитро Касьяненко.

"У контексті нинішніх геополітичних реалій, співпраця українських компаній з російською федерацією, яка визнана країною-агресором, є надзвичайно чутливим питанням. Чи повинні такі компанії нести відповідальність? Безумовно", - зазначив Касьяненко.

За його словами, законодавство України передбачає низку економічних санкцій для компаній, які співпрацюють з рф. Це можуть бути фінансові обмеження, заборони на експорт та імпорт товарів і послуг, блокування активів, а також заборона на участь у державних закупівлях.

Окрім того, Касьяненко додав, що залежно від характеру співпраці українські компанії можуть підпадати під кримінальну відповідальність. Зокрема, за фінансування тероризму, державну зраду, шпигунство та інші злочини, що загрожують національній безпеці.

За його словами, діяльність, що сприяє підриву економічної, військової або інформаційної безпеки України, також може підпадати під інші статті Кримінального кодексу, такі як диверсія, саботаж та інші злочини.

"Після повномасштабного вторгнення десятки тисяч компаній в Україні та у світі відмовилися від співпраці з агресором. Однак навіть зараз залишилися тисячі українських компаній, які мають прямий або прихований зв'язок із росією та білоруссю. Окрім цього, багато компаній, що знаходяться на території України, мають у своєму капіталі частку країни-агресора, деякі з них передані в управління АРМА. Однак у зв'язку з їх неефективним управлінням такі підприємства перестали працювати. Співпраця з агресором суперечить моральним засадам та обов'язкам кожного громадянина і підприємця України. Це питання честі та гідності, яке не може бути проігнороване", - наголосив Касьяненко.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що швейцарська компанія Omega Terminal S.A. громадянина рф Михайла Іпатова слугує основним прикриттям для її керівника, що дозволяє йому спокійно працювати в Україні. Згідно з відкритими даними, швейцарська компанія Іпатова є засновником однойменної української компанії "Омега Термінал-Україна". Примітно, що ця компанія росіянина працює з компанією "Аттолло Гранум", через яку одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко спробували зберегти контроль над зерновим терміналом "Олімпекс". "Аттолло Гранум" також фігурує в кількох кримінальних провадженнях за фактами ухилення від сплати податків, а також з великою вірогідністю активно співпрацює з підсанкційним контрабандистом Вадимом Альперіним. Іпатов також керує ще однією швейцарською компанією Грози та Науменка - GNT Europe SA. Ця компанія не просто входить до агрохолдингу GNT Group Грози та Науменка, вона володіє в Україні частками в низці компаній, які продовжують працювати і після широкомасштабного вторгнення росії. Ба більше, деякі навіть підозрюються в сірому експорті зернових.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Україна зібрала понад 3 млн тонн зерна нового врожаю

     • 20226 переглядiв